Să ne cunoaștem orașul – Giurgiu

Mulțumim doamnei Gigica Ivonette Peptănaru pentru că ne-a ales pe noi pentru a publica în serial cărțile pe care le-a scris pentru ca giurgiuvenii să știe, să-și cunoască rădăcinile și înaintașii, să-și cunoască orașul și istoria lui.

                                                      Statuia lui Nicolae Iorga

                                                              (1871 – 1940)

                      Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani, pe 5 iunie 1871 și a decedat pe 27 noiembrie 1940 la Stejnic. A fost fondatorul Partidului Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președintele Camerei Deputaților și al Senatului, și pentru o scurtă perioadă de timp Prim-Ministru, fost om politic, istoric și critic literar. S-a opus grupării Garda de Fier. În seara zilei de 27 noiembrie 1940, a fost ridicat din casa personală de la Vălenii de Munte și dus în pădurea Stejnic, unde a fost asasinat de un comando legionar. Statuia lui se află amplasată în spatele Catedralei ”Adormirii Maicii Domnului”, în părculețul din fața Liceului ”Ion Maiorescu”, privirea îi este îndreptată spre colegiu. Statuia a fost realizată de sculptorul Mircea Ștefănescu.

                        Nicolae Iorga a vizitat orașul Giurgiu cu prilejul inaugurării Ateneului ”Nicolae Bălănescu”. Cu această ocazie, a ținut un discurs care a apărut în revista ”Cugetul Clar” din 27 oct. 1940. El vorbește despre măreția și importanța acestui edificiu.

                                                                                                

                                                                                                 Gigica Ivonette Peptănaru

                                                                                           ”Să ne cunoaștem orașul – Giurgiu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *