ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI – 21 MARTIE

Ziua de 21 martie este un prilej pentru a ne înclina în fața celor care prin cuvinte meșteșugite puse în versuri, și-au adus o contribuție la îmbogățirea culturii.
Prin vers se demonstrează că indiferent unde se află în univers, ființa umană are aceleași sentimente, trăiri, aspirații.
În anul 1999, UNESCO a declarat data de 21 martie, Ziua Internațională a Poeziei, acestă decizie fiind o recunoaștere a meritului oamenilor de litere , poeții care au o contribuție însemnată în cultura, spiritualitatea și sensibilitatea omenirii.
Poezia este cea care transmite valorile unei culturi în cea mai perfectă formă, exprimând spiritul creativ al minții umane.
De-a lungul timpului, poezia a fost și este prezentă în toate culturile, fiind mesagerul frumuseții și sensibilității sufletului . Poezia nu este doar un gând metaforic, un surâs, o mirare, un suspin transpus în versuri scrise sau rostite. Poezia se află ori unde , în apă, aer, nisip ea aparține cui o iubește și o înțelege și poate îmbrăca orice limbaj ,sunet, formă, culoare, gust.
Denumirea de poezie vine din grecescul Poiesis care are sensul de ”facere” sau ”creare”.
Aristotel a fost unul dintre primii filosofi care au încercat să definească poezia în tratatul ”Poetica”, care pune accent pe utilizarea discursului în retorică, dramă, cântec, comedie. Încercările de mai târziu de a defini poezia au pus accentul pe trăsături cum ar fi repetiția sau rima și au accentuat estetica prin care poezia de distinge de proză.
La Giurgiu ,Ziua Internațională a Poeziei se sărbătorește sâmbătă 24 martie 2018 în cadrul Cenaclului Luceafărul, unde majoritatea poeților giurgiuveni sunt membri.

Gigica Ivonette Peptănaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *