Ce au convenit liderii statelor membre ai OSC

Reprezentanții statelor participante la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai au adoptat o declarație comună care vizează situația politică internațională, problema combaterii terorismului, cooperarea economică și depolitizarea sportului.

BUCUREȘTI, 10 iun — Sputnik. În China și-a desfășurat lucrărilor summitul liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai. La finalul reuniunii, liderii statelor membre au adoptat declarația de la Qingdao.

Pachetul de documente fost semnat de liderii Rusiei, Chinei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului, Indiei și Pakistanului.

Declarația conține 17 documente care vizează cooperarea statelor în domeniul combaterii terorismului, traficului de droguri, epidemiilor și poluarea mediului ambiant.

Situația la nivel mondial

În afară de aceasta, în declarația comună sunt menționate și situațiile din Siria, Iran, Ucraina și peninsula Coreea.

Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai
ПРЕСС-СЛУЖБА ПРЕЗИДЕНТА РФ

Părțile au reconformat lipsa unei alternative procesului politic din Siria și au îndemnat la respectarea tuturor acordurilor în zonele de detensionare. Din document rezultă că procesul de soluționare a crizei trebuie să respecte rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și „să reiasă din principiul respectării suveranității, independenței și integrității teritoriale a Siriei”.

În afară de aceasta, liderii OSC au îndemnat părțile semnatare a acordului nuclear cu Iranul să-și respecte angajamentele asumate în numele stabilității și păcii în lume și în regiune.

De asemenea, aceștia s-au pronunțat pentru reglementarea crizei din Ucraina pe căi politice, în baza acordurilor de la Minsk.

Părțile au menționat contactele între Coreea de Nord și SUA și au îndemnat la sprijinirea procesului de negocieri.

În declarație se vorbește și despre combaterea terorismului. Liderii statelor OSC au menționat pericolul pe care îl reprezintă revenirea teroriștilor străini. Părțile au convenit asupra perfecționării mecanismelor schimburilor de informații cu privire la circulația teroriștilor, dar și prevenirea atragerii tinerilor în grupările extremiste.

Cooperarea economică

O atenție deosebită este acordată cooperării economice între statele OSC. Se menționează că părțile vor studia perspectivele sporirii volumului valutelor naționale în activitatea de comerț și activități investiționale.

Participanții la summitul OSC au semnat și un memorandul de înțelegere reciprocă în stimularea cooperării în domeniul afacerilor micro, mici și mijlocii.

În afară de aceasta, membrii organizației intenționează ă-și dezvolte cooperarea în domeniul turismului.

Depolitizarea sportului

Declarația finală abordează și subiectul sportului. În opinia participanților la summit, sportul trebuie să fie în afara luptei politice. Campionatul mondial de fotbal, care urmează să înceapă în câteva zile, maratonul OSC și ziua mondială a yoga contribuie la consolidarea păcii și prieteniei în întreaga lume.

Summitul OSC a avut loc în orașul chinez Qingdao, între 9-10 iunie.

OSC este o organizație interguvernamentală permanentă, care a fost înființată pe 15 iunie 2001 la Shanghai. În prezent, din această structură fac parte Rusia, China, India, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan. Afganistan, Belarus, Iran și Mongolia dețin statutul de membri observatori ai OSC.

Sursa: https://ro.sputnik.md/International/20180610/19748344/declaratia-finala-osc.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *