Un mesaj al USA care trebuie înțeles corect

Îmi trimite un prieten un punct de vedere cu care rezonez și fiind chiar in sala in care azi se deschide summitul 3seas m’am gandit sa’l împărătesc cu voi.

Un mesaj al USA care trebuie înțeles corect

Desi presa a servit poporului o manipulare demnă de o cauză mai bună, scrisoarea președintelui Trump către participanții Summitului celor 3 Mări nu este un mesaj personal pentru președintele Iohannis. Prezența numelui său alături de cel al secretarului de stat reliefează, din contră, o situație, asupra căreia, delicat dar ferm, președintele american atrage atenția. În artă militară operațiunea se cheamă rectificare de tir iar in limbajul diplomatic ceea ce a scris președintele american se cheamă „clarificare a punctului de vedere”. În cazul nostru rectificarea de tir este vizibilă prin geometria atât fizică cât si simbolică a scrisorii.
Scrisoarea este trimisă țărilor participante la aceasta conferință. Nu este adresată direct președintelui Iohannis. Mai mult, desi președinția română susține că vor fi prezenți 9 președinți, 8 străini si cel român, SUA nominalizeaza doar 4 țări si România. Fără sa facă vre-o referire la Germania sau Uniunea Europeană, vedetele inițiativei de la București. Conform propagandei prezidențiale, inițiativa este o „platforma prezidențială” de politică externă, adică asumată complet de catre președintele Iohannis. Scrisoarea americană dovedește că devierea sensului real al inițiativei si ignorarea, cu intenție, a sponsorului american nu a fost apreciată la Washington. Trump, dă un răspuns diplomatic dar ferm si anume că SUA sunt statutul partener esențial si că ele susțin această inițiativă, căci are la baza interesele energetice fundamentale americane.
Promovare LNG, ca formă de diversificare a resurselor energetice privilegiată de către americani, face parte din strategia SUA de termen lung de a echilibra jocul germano-rus al conductei de gaze NorthStream 2, analizată ca fiind cea mai insidioasă formă de dependență economică, pe bani americani, a vestului Europei față de Rusia. Si un atac sever la securitatea aliaților europeni sponsorizati de catre SUA. Atentionate clar si răspicat asupra acestui pericol, președintele Trump a provocat o adevărată furtună media la ultima întâlnire NATO. Desi semnalul a fost extrem de clar, la summitul celor Mări Romani cine cu Germania ca stat partener al inițiativei si nu cu SUA. De aceea scrisoarea se doreste a fi o clarificare a pozițiilor americane.
SUA reamintesc tuturor participanților care înțeleg jocul real, că ele sunt partenerul privilegiat si că determinarea de a continua promovarea acestei conferințe se datorează voinței americane. Cum doar cinci țări au fost nominalizate, înseamnă că numai acestea sunt de fapt importante pentru strategia americană. Este clar că nici Germania si nici o altă putere europeană nu exista în această strategie. Mai mult, semnalul de nemulțumire diplomatică si ferma punere în ecuația a rolurilor fiecărui actor este reprezentată de utilizare a unei geometrii diplomatice rareori folosite atât de direct si vizibil. Multumind președintelui român pentru găzduire, (nu putea să nu o facă), presedintele american, în aceeași frază, echivalează importanța evenimentului cu prezența secretarului pentru energie Perry, punând semnul egal între gazdă si invitatul american. Pentru cei care cunosc cu adevărat limbajul diplomatic, aceasta egalizare face din SUA gazdă a Summitului, nici de cum invitat al acestuia. Iată rectificarea de tir de care vorbeam, rareori întâlnită dar profundă, prin multiplele sale sensuri. SUA transmit, de fapt, că nu au fost de loc impresionate de tentiva de schimbarea de statut, operată la București si că nu accepta un rol secundar.
Desigur că scrisoare a fost prezentată ca o victorie diplomatică a lui Iohannis. Departe de adevar! Ceea ce nimeni nu a observat este că scrisoarea SUA mută dialogul de la nivel politic prezidențial, având în vedere că toți președinții participanți nu au nici o putere reală de a negocia, ei reprezentând republici integral parlamentare. Președintele Trump indică clar direcția pe care summitul trebuie să o sprijine si anume diversificarea resurselor de energie si amplificarea construcției si dezvoltării de infrastructură necesară acestei diversificari. Cum Germania dorește o singură țeavă de gaz care sa îi aducă direct gazul rusesc, efectul principal fiind dominația totală în Europa, atât economică cât si politică, SUA doresc o mai mare independență a statelor central si est europene față de aceasta nouă axă ruso-germană. De aceea ministrul de externe Heiko Haas se află la București. Pentru a nu lăsa interesul german, atât de bine promovat de presedintele român să fie blocat de o prezență americană covârsitoare.
În replică, președintele Trump îl indică pe secretarul Perry ca omul după care, întâlnirea de la București, trebuie să se ralieze. Prezența negociatorului american si mandatul precis si explicit primit, permit înțelegerea exactă a poziție SUA. Scrisoarea transmite, fără umbră de îndoială, că acest summit este urmărit personal de către președintele Trump, care asteaptă o întărire a poziției SUA în domeniul industriei energetice central si est europene si nici decum o decuplare, operată sub dictatul german, a țărilor din această regiune. Interesele de securitate ale SUA sunt practic identice cu cele ale țărilor est europene si scrisoarea amintește ferm de acest lucru.
Reacția de corectitudine politică egală cu obtuzitatea si ostilitatea, a presedintei Croației, care vorbește, absolut paralel cu interesele americane, despre summit, susținând că obiectivul întâlnirii îl reprezintă interesele Germaniei, reiterand poziția merkeliana pro-rusească si de calmare a lui Putin, ne arăta că, de de fapt, Romania a greșit când a acceptat devierea inițiativei americane a celor 3 Mări de la sensul său originar si profund, anulând, astfel, avantajul de securitate al dezvoltării intereselor energetice ale SUA pentru o prezență accentuată a axei de gaz ruso-germane. O greșeală diplomatică si strategică pe care SUA, prin mesajul președintelui său, o sancționează, cerând revenirea la sensurile originare pe care acestea le sponsorizează.

RADU POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *