Niculae Badalau : Documentul este o cacealma, din toate punctele de vedere.

PNL a venit în fața Parlamentului cu un program de guvernare care oglindește perfect echipa de miniștri pe care o propune: o echipă superficială și încropită la repezeală, pe un colț de masă. Documentul este o cacealma, din toate punctele de vedere. În perioada următoare voi încerca să arăt, punct cu punct, sau pas cu pas, cum ar zice unii, care sunt neajunsurile documentului prin care PNL dorește să conducă țara, fie și pe termen limitat.

Din punct de vedere #politic:

Este pentru prima dată în istoria post-decembristă a României când un document oficial depus la Parlament în calitate de program de guvernare conține atacuri politice la adresa partidului care a ocupat anterior Executivul. Sunt nu mai puțin de 27 de referiri, toate critice, la adresa PSD în textul depus de liberali în Parlament. Având în vedere că tot documentul are 65 de pagini (și acelea scrise la un rând jumătate), practic pe fiecare pagină este câte un atac sau o înjurătură la adresa PSD. Acest lucru face ca acesta să nu fie un program de Guvernare, ci o #declarație politică. Așa cum se știe, o declarație politică se prezintă, nu se votează.

În plus, abandonarea temei votului în două tururi, pentru care PNL se bătea cu pumnul în piept, indică câteva lucruri importante:
– PNL nu are susținerea aliaților săi pentru votul în două tururi, deci orice promisiuni făcute în acest sens sunt pur și simplu amăgiri sau minciuni adresate cetățenilor. Faptul că nu au voturile necesare impunerii Guvernului și faptul că negocierile cu celelalte partide conțin puncte foarte diferite, arată că acest Guvern nu va fi capabil să facă față provocărilor politice generate de viața în coaliție.
– Dacă PNL vrea să dea OUG pentru votul în două tururi, acest lucru excede programul de guvernare, ceea ce trădează interesul politic și dubla măsură. Întrebarea logică este: Câte alte bombe și capcane mai pregătesc liberalii? Tăierile de pensii și salarii se regăsesc și ele printre aceste bombe și capcane viitoare?

Dorit a fi scris ca un document corporatist, cu obiective generale și obiective specifice, programul de guvernare i-ar fi făcut pe cei care l-au scris să fie concediați pe loc dacă ar fi lucrat într-o companie, pentru că tradează confuzie și o lipsă de înțelegere a misiunii unui Guvern. Obiectivul general principal este legat de pregătirea reformelor, ceea ce înseamnă pur și simplu: o nouă perioadă de instabilitate, noi disponibilizări, noi tăieri, noi vânzări de active ale statului român. România a tot trecut prin reforme în ultimii 30 de ani, iar linia principală a PNL era că vor stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri. Cum poate exista predictibilitate dacă se pregătesc noi reforme? Și mai important, cine va câștiga de pe urma acestor noi reforme? Este sigur că nu vor câștiga românii de rând, care niciodată nu au avut de câștigat de pe urma reformelor.

Iar mențiunile dese la dosarul 10 August nu fac decât să cânte o melodie pe care talibanilor PNL le face plăcere să danseze, o melodie cu o idee cel puțin periculoasă: hai să ducem războiul cu PSD la un nivel instituțional. PNL trebuia să spună deschis: Vrem Guvernarea ca să distrugem PSD cu orice mijloc. Măcar așa nu ne mai chinuiau cu această butaforie politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *