Un dulce de weekend: Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

Mod de preparare

BLATUL:

Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună cu un praf de sare, până când rezultă acea spumă frumoasă și tare (dacă se răstoarnă vasul, spuma nu cade). În acest moment începeți să adăugați treptat zahărul continuând să bateți albușurile, până când spuma devine lucioasă și consistentă, iar zahărul s-a topit (nu se mai simte).

Gălbenușurile împreună cu un praf de sare se amestecă bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, până își sporesc puțin volumul.

Se toarnă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn până se incorporează în spuma de albușuri. În acest moment se renunță la mixer/ tel.

Se amestecă făina cu cacaoa, amestecul obținut se cerne și se adaugă peste compozitia de ou. Se amestecă ușor cu o paletă/lingură de lemn cu mișcări circulare de sus în jos, până când făina este bine incorporată iar compoziția de blat este omogenă.

Se tapetează tava (eu am folosit o tava de 30×35 cm) cu hârtie de copt și se toarnă aluatul pregătit în tavă. Stratul de aluat trebuie să aibă o grosime de cca. 1 cm.

Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C și se coace pentru cca 10 – 12 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”). Atenție! Blatul nu trebuie să se usuce la copt!

Când este gata, se scoate tava din cuptor și se răstoarnă blatul pe un prosop curat și umed (foarte bine stors). Se umezesc mâinile cu apă și se pun peste hârtia de copt, care în acest fel se va desprinde foarte ușor.

Se rulează blatul în prosopul umed, pentru a da formă ruladei și se lasă așa până când crema este gata.

CREMA:

Se rupe ciocolata în bucăți care se pun împreună cu frișca lichidă într-un vas, la foc foarte mic. Se ține vasul pe foc, amestecând mereu, până când ciocolata se topește iar crema devine omogenă. Atenție! Amestecul nu trebuie să ajungă la fierbere!

Crema de ciocolată astfel obținută se bagă la frigider.

Când crema s-a răcit, se adaugă zahărul pudră, vanilia (și alte arome dacă preferați) și se mixează bine până se topește zahărul, iar crema devine fină și spumoasă.

Asamblare

Se desface blatul din prosop, se întinde crema cât se poate de uniform, se pun deasupra vișinele din dulceață (care au fost lăsate pe o hârtie absorbantă în prealabil) și bucățelele de portocală confiată, se rulează la loc și se bagă pentru câteva ( 2-3) ore la rece, asta dacă aveți răbdare. ;).

Se decorează rulada după preferință: fie se pudrează cu zahăr, fie se opresc 4-5 linguri de cremă și se îmbracă rulada (cum era în rețeta originală), se fac diverse modele cu furculița (sau cu un ”pieptene” special), se presară diverse ornamente colorate deasupra, fie cum vă ”spune” vouă inspirația momentului…sau…se poate decora cu o altă glazură de ciocolată (cum am procedat eu) și se rade ciocolată albă deasupra.

Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolată neagră (1 ciocolată), 60 grame smântână grasă pentru frișcă, 1 linguriță ulei. Se topește ciocolata împreună cu smântâna și uleiul, la foc mic, amestecând continuu și se toarnă glazura caldă peste ruladă.

După decorare se mai lasă rulada în frigider pentru încă cel puțin o oră, după care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de ruladă și cu portocală confiată.

Poftă bună!

sursa :gustos.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *