Mariana Ghena, celebra judecătoare CSM, de la “arestări nelegale”: 10.496 de euro, lunar, din bani publici

Mariana Ghena (55 de ani) este judecător de 29 de ani. Din 1 aprilie 1990. A fost rând pe rând judecător stagiar la Judecătoria Tulcea, judecător definitiv la Judecătoria Galaţi, judecător la Tribunalul Galaţi, judecător de penal “specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie” la Curtea de Apel Galaţi, a fost 3 ani chiar preşedintele Curţii de Apel Galaţi şi judecător la aceeaşi instanţă, ca apoi din 2010 până în 2017, practic 7 ani, să fie judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală.

Devenită şi doctor în drept în 2007, judecătoarea Mariana Ghena a ajuns de la Curtea Supremă, în 2017, membru CSM şi direct preşedinte al CSM.

În proiectul său de mandat ca membru CSM în perioada 2017-2022, chiar judecătoarea Mariana Ghena a susţinut că pentru judecătorii ÎCCJ, la eliberarea din funcţie, accesul trebuie să se facă “fără examen” în profesiile juridice de avocat şi notar şi că trebuie “să se excludă răspunderea materială a judecătorului sau limitarea acesteia doar la ipoteza existenţei unei hotărâri de condamnare a magistratului în legătură cu hotărârea pe care acesta a pronunţat-o anterior”.

Răspunderea materială a judecătorului nu poate fi nici general acceptată şi nici încurajatăJudecătorul nu trebuie să-şi desfăşoare activitatea sub ameninţarea unei pedepse pecuniare, a cărei posibilitate poate să-i afecteze obiectiva judecată. Judecătorul trebuie să fie apărat de răspundere în ceea ce priveşte plângerile îndreptate împotriva sa, în legătură cu execitarea cu bună credinţă a funcţiei”, scria judecătoarea Ghena care recunoştea că sistemul judiciar are o “imagine negativă” care trebuie “grabnic ameliorată”, fiind supărată şi că judecătorii sunt denigraţi sau criticaţi public, motiv pentru care cerea “reacţii publice ferme”.

Mariana Ghena. Proiect privind obiective propuse pentru mandatul de membru CSM 2017-2022

Mai scria judecătoarea Ghena în acelaşi proiect al său de viitor membru CSM că “este de importanţă fundamentală ca instanţele să inspire încredere pentru public”, că “este o legătură indisolubilă între finanţarea sistemului judiciar şi independenţa judecătorului, prima generând condiţiile în care instanţele îşi îndeplinesc atribuţiile” şi că orice persoană “are dreptul la un proces echitabil”, astfel trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la viaţă privată.

Doamna Gheana ştia însă de ce aşterne toate aceste lucruri. Un om de sistem, fără vreun principiu solid, judecătoarea Mariana Ghena a pendulat de-a lungul timpului “dintr-o tabără în alta”, în funcţie de cum a migrat polul puterii în sistemul judiciar. Să fie bine bine ca să nu fie rău. În general, pentru ea.

În noiembrie 2015, când Laura Codruţa Koveşi era şefă a DNA şi Secţia I a DNA a dispus reţinerea în vederea arestării avocatei Rodica Constantinovici şi Crinuţei Dumitrean, fost preşedinte ANRP, însărcinată în 7 luni, judecătoarea de drepturi şi libertăţi a Secţiei Penale a Curţii Supreme, Mariana Ghena, o apropiată a Codruţei Koveşi la acea vreme, a aprobat-o fără a clipi, bâgând avocatul în arest şi pe însărcinata Crinuţa Dumitrean, a doua oară, în puşcărie.

Istoria factuală şi obiectivă a speţei penale în care judecătoarea Mariana Ghena a dispus arestări pe bandă rulantă, arată că dosarul cu pricina a fost restituit chiar de colegii de la Curtea Supremă ai judecătoarei de 2 ori procurorilor DNA pentru că din dosar nu se înţelegea nimic, descrierea procurorilor privind comiterea faptelor era ilogică şi ca dovadă că în dosar nu era nimic, că procurorii nu aveau probe nici măcar pentru vreo trimitere în judecată, darămite pentru măsuri preventive, în acest an, DNA a clasat dosarul Oltean în care Mariana Ghena a dispus arestări preventive.

sursa:xnpresacurat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *