Înmatriculare auto 2020. Valoarea amenzilor și documentele din dosar

Conform Codului rutier, înmatricularea este obligatorie, pentru proprietarul mașinii sau deținătorul mandatat al acesteia, înainte ca autovehiculul să fie pus în circulație.

În cazul proprietarului, nu contează dacă mașina cumpărată este nouă sau second-hand, el este obligat să o înmatriculeze. Astfel, înmatricularea se va face pe baza datelor de identificare ale proprietarului, care primește certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. În același timp, se vor face transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului.

Dacă mașina cumpărată este second-hand, se va face înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în același timp menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar.

Citește și Cod rutier modificat. Reguli pentru permisele suspendate

Documentele necesare diferă în funcție de al câtelea proprietar ești și de unde e adusă mașina (Uniunea Europeană sau din afară).

a) Mașina e cumpărată din România sau din alt stat al Uniunii Europene:

– cererea solicitantului;
– fișa de înmatriculare a vehiculului, cu datele proprietarului și viza organului fiscal competent;
– cartea de identitate a vehiculului, în original și în copie;
– documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și în copie;
– actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;
– dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice;
– copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului;
– dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
– dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare;
– certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice;
– dacă mașina a fost înmatriculată în UE, este nevoie ca solictantul să aducă și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
– procură specială, dacă e cazul.

b) Mașina e cumpărată din afara Uniunii Europene: în acest caz, pe lângă formalitățile menționate mai sus (inclusiv documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare), e nevoie ca solicitantul să aducă și dovada efectuării formalităţilor vamale.

Amenzi

Riscurile la care se expune cineva care nu respectă normele privind înmatricularea sunt variate:

– neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ori în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare (amendă între 580 și 725 lei);
– neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege (între 870 și 1160 lei);
– conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată – de exemplu, dacă expiră insepcția tehnică periodică sau dacă se suspendă contractul de asigurare obligatorie (amendă între 1305 și 2900 lei).

sursa:dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *