Inspecție fiscală 2020. Noi drepturi pentru cei verificați de Fisc

Atunci când un contribuabil urmează să fie supus unei verificări a situației fiscale personale, acesta trebuie înștiințat înainte, în scris, de către organul fiscal. Potrivit legislației fiscale, întreaga perioadă de verificare, contribuabilul are dreptul la asistență juridică sau de specialitate.

Nu doar firmele și persoanele fizice autorizate sunt în vizorul Fiscului în privința veridicității situației fiscale pe care și-o declară, ci și unele persoane fizice. Verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit e tratată în Codul de procedură fiscală, în principal, dar se completează și cu alte acte normative subsidiare.

Contribuabilul trebuie să fie înștiințat despre verificarea fiscală înainte, printr-un aviz de verificare ce trebuie trimis, în scris, cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale. Acest document trebuie să conțină următoarele chestiuni, potrivit Codului de procedură fiscală:

  • temeiul juridic al verificării;
  • data de începere a verificării;
  • perioada ce urmează a fi supusă verificării;
  • posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;
  • locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
  • informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare;
  • solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.

Potrivit listei de mai sus, contribuabilul are dreptul să ceară o amânare a datei de începere a verificării, dar doar o dată, în baza unei solicitări scrise și numai pentru motive justificate, motive de sănătate, să zicem.

Mai departe, pe perioada verificărilor persoana în cauză are dreptul să fie asistată de un avocat, de un specialist în fiscalitate sau de orice persoană consideră că-l poate ajuta cu asistență juridică sau de specialitate. De asemenea, beneficiază și de protecția pe linia secretului fiscal.

Cel verificat are dreptul să ceară, tot în scris, schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale, care poate avea loc şi la domiciliu sau la sediul persoanei care acordă asistența juridică/de specialitate.

Apoi, nu doar că are dreptul, dar este chiar recomandat ca cel verificat să colaboreze cu organul fiscal la constatarea stărilor de fapt fiscale, să dea informații, să prezinte documente relevante și orice informații consideră relevante pentru stabilirea situației sale fiscale.

sursa:dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *