Liviu Dragnea, sancționat pentru interviul de pe Skype. Cum a încălcat regulamentul penitenciarelor

Deținutul Liviu Dragnea ar putea fi sancționat pentru interviul acordat prin Skype Ancăi Alexandrescu, fosta lui consilieră, în prezent jurnalistă. Aprobarea din partea conducerii penitenciarului Rahova a venit pentru o discuție online cu un membru al familiei, cerință care evident nu a fost respectată. Mai mult, așa zisa „discuție” a devenit publică.

UPDATE. Liviu Dragnea nu mai are drept de muncă la Penitenciarul Rahova, a anunțat vineri avocata acestuia. Asta înseană că nu va mai putea ieși din celulă pentrui a munci la garajul Penitenciarului Rahova,

„Uite, sunt pe la garaj la Rahova, mai o sudură, mai o reparație”. „Sunt bine, m-am tăiat la o mână, m-am reparat”, spunea Dragnea în interviu.

Potrivit unor surse din interiorul penitenciarului, Anca Alexandrescu ar fi fost trecută de Liviu Dragnea pe lista membrilor de familie, astfel că cei doi puteau vorbi, inclusiv online, potrivit reglementărilor din spatele gratiilor.

Numai că, după ce acest dialog online a apărut public, deținutul Liviu Dragnea ar putea fi sancționat. Potrivit Legii 254/2013, art. 82, la lit o) se precizează că există sancțiuni în condițiile în care „comunicarea cu exteriorul penitenciarului se face în alte condiții și prin alte metode decât cele stabilite prin reglementările în vigoare”, relatează PsNews.

Astfel, deținutul Liviu Dragnea ar fi comis o abatere gravă, care s-ar putea pedepsi cu schimbare a regimului de executare și izolare pentru 10 zile sau retragerea dreptului la vizită, pachet și cumpărături, pentru 3 luni. Asta în condițiile în care administrația locului de deținere stabilește că s-au încălcat normele interne.

„În conformitate cu prevederile art. 66 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanele private de libertate au posibilitatea de a accesa, în vederea menținerii unei legături constante cu membrii de familie sau alte persoane, comunicările online (via Skype), în baza unei programări prealabile.

Conform art. 136 din H.G. nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 și art. 159 din Ordinul nr. 4800/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, comunicările online au caracter confidențial, asigurându-se supravegherea exclusiv vizual, pe toată perioada acordării dreptului.

Totodată, posibilitatea întreruperii acordării dreptului la comunicare online este prevăzută doar în situația constatării unui comportament necorespunzător – care periclitează starea de ordine și disciplină, de către persoana privată de libertate și interlocutor/i, ori în situația nerespectării identității interlocutorilor (verificarea identității interlocutorului/interlocutorilor se realizează la momentul efectuării conexiunii, prin validarea datelor menționate în cererea de acordare a dreptului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *