Locurile aglomerate, prost ventilate, în care oamenii vorbesc tare pentru a se face auziţi reprezintă risc major de infecţie cu noul coronavirus

Un factor major în răspândirea infecţiei cu Covid-19 îl reprezintă o activitate aparent banală: vorbitul (tare) în public, mai ales dacă acesta se petrece într-un spați/loc mai aglomerat și prost ventilat, resiese dintr-o analiză Wall Street Journal.

De asemenea, în cazul cântatului, lucrurile pot fi şi mai periculoase, cum s-a întâmplat pe 10 martie 2020 în statul Washington, când 87% dintre participanţii la o repetiţie de cor bisericesc s-au infectat cu noul coronavirus. Lea Harmer, epidemiologist în cadrul departamentului de sănătate publică din comitatul Skagit (care face parte din statul Washington) a atras atenţia asupra rolului pe care îl pot juca astfel de evenimente „super contagioase” („superspreader”, în limba engleză), în care un număr mic de persoane poate infecta majoritatea celor prezenţi.

Astfel, în cazul din Washington, membrii corului şi-au schimbat locurile de patru ori în timpul repetiţiei care a durat două ore şi jumătate. Repetiţia s-a desfăşurat într-un loc înghesuit, iar majoritatea membrilor corului erau persoane în vârstă. În total, 53 din cei 61 de participanţi la repetiţie s-au infectat. Două persoane au decedat. Conform epidemiologului Harmer, atunci când cântă, oamenii împrăştie în jur particule de salivă. În plus, cântăreţii au o respiraţie accelerată, ceea ce sporeşte şansele de a inhala particulele infecţioase, relatează publicația, citată de Digi24

O dinamică similară a transmiterii coronavirusului poate avea loc în spaţiile în care oamenii sunt nevoiţi să vorbească tare, de-a lungul unor perioade îndelungate de timp. Astfel de spaţii pot fi sălile de gimnastică, spectacolele de teatru sau de muzică, nunţile sau petrecerile.

În Japonia, din 61 de cazuri studiate în intervalul 15 ianuarie – 4 aprilie, multe au avut legătură cu aglomeraţia şi vorbitul tare – petreceri karaoke, cluburi sau baruri aglomerate, conform unui studiu citat de Wall Street Journal.

Sursa Foto: G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *