Românii vor avea identitate electronică în câțiva ani. Șeful Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș: 4 pași majori avem de făcut

România are de parcurs patru pași importanți pentru a putea ieși din zona stufoasă a birocrației, a explicat pe larg președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, în cadrul unei emisiunii la Digi24:

  • Interoperabilitatea sistemelor informatice din România (care presupune legarea platformelor electronice, practic o interconectivitate a tuturor informațiilor de pe patformele care asigură servicii, private sau de stat)
  • Cloud-ul guvernamental (care va oferi infrastructura necesară pentru toate instituțiile care au obligația să preia și să stocheze informațiile clienților, precum și să le protejeze datele)
  • Identitatea electornică (care le va asigura cetățenilor o identitate validă, verificată, cu semnătură)
  • Punctul unic de contact (platforma unică pe care se vor putea identifica toți cetățenii cu un user și parolă, pentru a putea beneficia de orice tip de serviciu fie de stat sau privat).

Toți acești pași vor duce în final la un mecanism integrat, fără a mai fi nevoiți să ne identificăm în zece locuri diferite, la bancă, sau poate la ANAF, la Medicul de Familie, ori la Primărie. Punctul unic va prelua toate datele fiecărui cetățean, va cuprinde toate informațiile care ciruclă în acest moment în sistem electronic.

„Totul ar trebui să arate foarte friendly. Practic ne vom autentifica într-o platforma unică, cu user și parolă. Acolo va exista o zonă de căutare, ca în google de exemplu, care atunci când dai căutare îți afișează o listă de posibile servicii. În Olanda, știu că sistemul generează serviciile în funcție de profilul fiecărui cetățean, practic afișează cam ce-l intersează pe fiecare. Este selectat serviciul serviciul dorit, iar problema devine rezolvată”, a comentat Sărmaș.

Oficialul a adăugat că s-au făcut schimbări majore în ultima perioada pentru ca autoritățile locale să-și dezvolte fiecare platforme și să asigure în sistem electronic serviciile solicitate de cetățeni, însă pentru ca tot acest sistem să funcționeze impecabil va mai dura câțiva ani buni.

„În mod cert în câțiva ani, identitatea electronică va deveni ceva obișnuit. Dar mai sunt etape de parcurs”, a spus Sărmaș.

El l-a menționat și pe ambasadorul Danemarcei, cu care s-a întâlnit recent, și care i-a menționat că nu deține un plastic (carte de identitate – n.red) care să-i autentifice identitatea.

„În direcția aceasta mergem toți. Nu vom mai nevoie de un card cu cip pentru a ne autentifica. Toate datele noastre vor fi în sistem electronic, într-un punct unic. Sigur, pașaportul va rămâne ca document juridic de autentificare pentru călătorii în diferite zone, dar aceasta este altă discuție”.

Sabin Sărmaș a mai subliniat un aspect important, că România nu este încă pregătită să renunțe la toate ghișeele din instituții publice, având în vedere că doar 30% din cetățeni dețin competențe digitale. „Este o realitate aceasta, că doar 30% din cetățeni au competențe digitale de bază . Restul nu au, deci oamenii încă trebuie să se prezinte fizic la ghiseșu. De aceea spun că mai avem de parcurs etape importante, iar educația digitală este una dintre acestea. Media în Uniunea Europeană este 57%. Noi suntem cred pe ultimul loc cu 30%”, a spus Sărmaș.

Sursa Foto: Facebook/Sabin Sărmaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *