Valer Dorneanu: Premierul s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenţi medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?

„Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente”, a spus Dorneanu în replică la recomandarea făcută de premierul Ludovic Orban referitor la nerespectarea deciziei CCR în legătură cu măsura izolării în cazul suspiciunii de coronavirus.

„Suntem conştienţi de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure şi severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal. În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanţă cu prevederile Constituţiei. Respectarea Constituţiei e obligatorie. Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condiţiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente”, declarat Dorneanu.

El a precizat că îl respectă pe premier, că ştie ce presiune e pe capul lui, că s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenţi medical, dar s-a întrebat de ce nu a luat aceste măsuri legal.

„Nu trebuia să dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi. Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu. Nu pot să le spun cetăţenilor cum le-au spus alţii – nu respectaţi decizia! Sfatul e să respecte legea şi hotărârile judecătoreşti”, a subliniat Valer Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban, a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) – potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale – în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID – 19. Orban a mai declarat că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *