SURSE Instanța din Italia discută luni dacă Alina Bica rămâne în arest până la extrădarea în România sau va fi eliberată. Tot atunci expiră și termenul legal pentru stabilirea măsurii

Judecătorii italieni vor lua o decizie, luni, cu privire la menținerea în arest sau eliberarea Alinei Bica până la extrădarea în România, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Tot atunci, Alina Bica va fi audiată în fața instanței și va spune punctul său de vedere cu privire la aducerea în țară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare. Instanța din Peninsulă are la dispoziție 48 de ore pentru a discuta sub ce măsură așteaptă fosta șefă a DIICOT procesul privind extrădarea în România, termen care se scurge luni.

Judecătorii italieni pot să îi prelungească arestul, să o elibereze pe cauțiune sau să o consemneze la domiciliu. au explicat sursele menționate anterior. Un proces similar va avea loc, luni, și în cazul lui Ioan Bene, prins, de asemenea, în aceeași zonă a Italiei ca Alina Bica.

Este greu de estimat cât vor dura procedurile propriu-zise de extrădare din Italia. De exemplu, în cazul unui alt fugar celebru, care s-a predat la începutul anului, tot în Italia, nici până acum nu s-a luat o decizie. Conform normelor Uniunii Europene, Bica și Bene au dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Această solicitare trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției.

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș vineri de polițiștii din Italia, ei urmând să fie aduși în țară.

Alina Bica a fost dată în urmărire la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Judecată în mai multe dosare, Bica a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată.

În ceea ce îl privește pe Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

Foto: Alina Bica, sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *