Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere nu există decât oameni sănătoși și oameni bolnavi. Povestea asta cu asimptomatici, mai puțin simptomatici, mai mult simptomatici este doar o poveste

Premierul Ludovic Orban a declarat joi la Parlament că, din punctul său de vedere, nu există decât oameni sănătoși sau oameni bolnavi, explicând că cei mai mult sau mai puțin simptomatici transmit și ei coronavirusul.

”Din punctul meu de vedere nu există decât oameni sănătoși și oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome nu înseamnă că nu transmite virusul și că, odată infectat, nu poate dezvolta o formă gravă. Povestea asta asimtomatici, mai puțin simptomatici, mai mult simptomatici este o poveste”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful guvernului a mai spus că, după adoptarea legii privind carantina și izolarea, care urmează să fie adoptată de Parlament, cei trimiși în izolare la domiciliu vor fi verificați de polițiști și jandarmi.

Orban și-a exprimat încrederea că persoanele infectate cu coronavirus care vor fi izolate nu vor ataca această decizie în instanță.

”Măsura izolării este o măsură care păzește restul societății, îi păzește pe ceilalți cetățeni care ar fi în pericol dacă ar intra în legătură cu o persoană infectată. Asta a fost decizia CCR, să fie prevăzute și căi de atac”, a mai precizat premierul.

Orban a spus că le-a transmis senatorilor jurişti că este foarte important ca proiectul legii carantinării şi izolării să fie adoptat în cursul zilei de azi, pentru a exista toate pârghiile privitoare la combaterea pandemiei.

„Am ţinut să particip personal la dezbaterea din Comisia juridică de la Senat. Le-am transmis mesajul pe care am vrut să le transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper ca în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedintele României”, a declarat premierul la Senat.

Orban s-a declarat mulţumit de forma actuală, chiar dacă mai există puncte de vedere care nu coincid cu textul iniţial.

„Sigur, legea a fost modificată faţă de proiectul de lege pe care l-am depus, sigur că sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma din acest moment este totuşi o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor. Am încredere că în cursul zilei de astăzi să avem legea care să ne permită să luăm cele mai bune decizii şi să avem la dispoziţie toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene privitoare la combaterea pandemiei”, a arătat premierul.

Şedinţa Senatului, programată să înceapă joi, la ora 12,00, a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *