Cine sunt politicienii care vor să joace rolul lui Nigel Farage în Italia / Se naște partidul Italexit?

Răspunsul neconvingător al UE la criza generată de coronavirus a relansat în Italia discuțiile pe tema unei posibile ieșiri din blocul comunitar, scrie Politico.eu

Pe fondul riscului ca negocierile liderilor europeni să intre în blocaj pe tema fondului de relansare economică al UE, scepticismul este în creștere în Italia. Principalii adversari politici caută să devină un fel de Nigel Farage ai Italiei, arhitectul Brexit-ului, sperând să forțeze o nouă dezbatere pe tema unui posibil ”Italexit”.

Gianluigi Paragone, un fost senator al mișcării antisistem 5 Stele, a anunțat lansarea unui partid având ca sigur obiectiv ieșirea Italiei din UE, în timp ce Vittorio Sgarbi, un critic de artă libertarian și fost ministru în guvernul lui Silvio Berlusconi, încearcă forțarea unui referendum pe această temă.

Cele două personaje încearcă să capitalizeze sentimentul tot mai răspândit printre italieni că au fost abandonați de UE într-un moment dificil și că sunt în pericol să fie din nou neglijați în privința planurilor de relansare economică. Un sondaj realizat în luna aprilie – când Italia era una dintre cele mai lovite țări de coronavirus – indica faptul că procentul italienilor care declară că au puțină încredere sau deloc în UE este de 70%. Un alt sondaj arăta faptul că jumătate își doresc să părăsească blocul comunitar.

Politico.eu notează că Italia are deja un politician de tipul Nigel Farage, în persoana lui Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Liga.

În Martie, Salvini a numit UE ”un cuib de șerpi și șacali”, avertizând că după ce Italia va învinge virusul, ”dacă va fi nevoie, vom spune la revedere”.

Dar atât Salvini cât și partenerul său de alianță, liderul Frăției Italiei, Giorgia Meloni, și-au moderat discursul referitor la UE pe măsură ce s-au apropiat de putere. Prin urmare, noua lor poziționare – rămânerea într-o UE reformată – a lăsat din nou spațiu pentru eurosceptici.

Cel care speră să umple acest spațiu este Paragone (foto), un fost jurnalist de dreapta și realizator de talk show, care în prezent este senator independent. În opinia lui, problema nu se pune dacă UE se va prăbuși sau nu, ci când. ”Când vedem casa prăbușindu-se, nu așteptăm să ne cadă acoperișul în cap”, a declarat Paragone într-un interviu.

Paragone a fost ales senator pe listele Mișcării 5 Stele, dar a fost exclus din partid la începutul acestui an. Oficial, motivul a fost absența de la vot, însă Paragone susține că excluderea a fost ca urmare a criticilor aduse conducerii partidului, despre care susține că și-a abandonat valorile, inclusiv euroscepticismul.

Noul său partid, care va pleda pentru scoterea Italiei din blocul comunitar, nu are încă un nume. Italexit ar fi o idee, însă crede că ar putea suna prea englezesc pentru un partid italian.

Un alt pretendent la rolul de eurosceptic este Sgarbi, un parlamentar celebru, care dorește să fie perceput ca un luptător anti-sistem.

Sgarbi este cunoscut pentru poziționările sale profund sexiste. A fost scos afară din Parlament de forțele de ordine din cauza unor remarci ofensatoare. Sgarbi admite că împărtășește aceleași viziuni politice cu Nigel Farage, dar spune că îl admiră și pe premierul britanic Boris Johnson pentru ”determinare”.

Sgarbi vrea să scoată Italia din UE, prin urmare a dirijat o inițiativă cetățenească pentru a forța un referendum pe această temă. Susținătorii săi, care au depus luna trecută o petiție la Curtea Constituțională iar acum încearcă să strângă cele 500 de mii de semnături necesare pentru referendum, susțin că doresc să netezească drumul pentru o nouă ”Renaștere a Italiei”.

Sgarbi susține că a venit momentul pentru un nou referendum, de la ultimul care a avut loc acum 30 de ani pe tema integrării în UE.

”Patru milioane de cetățeni au spus nu în 1989. Cred că acum sunt mult mai mulți”, a declarat el într-un interviu pentru Politico.

Eurparlamentarul Marco Zanni (Liga) afirmă că susținerea pentru Paragone este impresionantă pentru un partid care n-a fost încă lansat. ”Nu cred că există azi sol fertil pentru un vot de ieșire din UE, dar dacă nu vor avea loc schimbări clare în UE, pe termen lung italienii ar putea vota pentru Italexit”, afirmă Zanni, care a adaugă că în lipsa unui acord pe tema fondului de relansare, vor exista mai multe inițiative de acest tip, nu doar în Italia, ci și în alte țări din UE.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Sursa Foto: Gianluigi Paragone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *