Cine ÎL APĂRĂ pe Cristofor Columb

„Vom construi împreună pentru visul american şi vom apăra şi prezerva modul de viaţă american care a început în 1492, când Cristofor Columb a descoperit America”, a declarat preşedintele SUA în discursul către naţiune de pe 4 iulie.

Moartea lui George Floyd a declanşat o dezbatere pe întreg teritoriul SUA privind rasismul şi fundamentele sale istorice. Aceasta a dus la înlăturarea mai multor statui ale unor personalităţi legate de sclavie sau de oprimarea minorităţilor. Statuile care îl reprezintă pe Cristofor Columb se află printre ținte. Multă vreme prezentat ca „descoperitor al Americii”, Cristofor Columb este acum asociat de mulţi cu abuzurile comise de europeni faţă de amerindieni.

Înainte de răsăritul soarelui

După înlăturările sus menționate, alte două statui ale exploratorului au fost înlăturate vineri, înainte de răsăritul soarelui, din Chicago, la solicitarea primarului oraşului, îngrijorat de confruntările din jurul monumentelor dedicate acestui personaj din ce în ce mai contestat în SUA, potrivit AFP. În plină noapte, lucrătorii municipali au ridicat cu o macara statuia aflată în parcul Grant, acoperită cu o prelată albă. „Mă bucur să văd statuia luată”, a declarat pentru AFP Brenda Armenta, o locuitoare din Chicago venită să asiste la scenă. „Oamenii realizează că ni s-au spus minciuni pentru a ne oprima”, a adăugat ea.

Primărița democrată înfocată

Aceste ridicări ale statuilor au fost dispuse de primăriţa democrată Lori Lightfoot „drept răspuns la manifestaţiile care au devenit periculoase pentru manifestanţi şi poliţie, dar şi din cauza eforturilor individuale” de a doborî statuile, au precizat serviciile sale într-un comunicat.

Apărătorii şi criticii lui Cristofor Columb s-au înfruntat în apropierea statuii din Grant Park în mai multe rânduri, inclusiv joi seara. Decizia lui Lori Lightfoot ar putea să sporească tensiunile cu Casa Albă, care a decis deja să trimită, contrar dorinţei primăriţei, poliţişti federali ca întăriri la Chicago, unde infracţionalitatea este în creştere puternică în ultimele săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *