Un bărbat internat în spital şi-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai avea oxigen. Niciun medic nu era disponibil. Explicaţiile managerului

Bărbatul, internat cu COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, le-a cerut disperat fiilor lui ajutorul atunci când a constatat că se sufocă şi niciun medic nu era prin preajmă pentru a-l ajuta. 

Am dat eu cu lingura în tubul de oxigen, nu se aude nimeni nici de pe hol. Nu pot să mă mişc că nu mai am oxigen“, mărturisea bătrânul, potrivit Digi 24. 

 „Aseară la ora 9 sună telefonul, mă uit – tata. Şi că: sună repede la 112 că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni. 10 minute cred că a stat fără oxigen. Şi când am sunat la 112 cică: nu ţine de noi. Eu vă pot chema ambulanţa. Doamnă, ce ambulanţă să chemaţi, el este în spital Cum să chemaţi ambulanţa în spital?“, povesteşte Mădălin Radu, fiul pacientului.  
Ce explicaţii a oferit managerul spitalului 
Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgenţă Târgovişte, spune că pacientul a suferit de fapt un atac de panică şi că „niciun pacient internat la Spitalul Judeţean de urgenţă Târgovişte nu a rămas fără oxigen o secundă“. 
„Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturaţie de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen. Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măştii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză. Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că e posibil să fi fost un atac de panică al pacientului“.
Cu toate astea, managerul precizează că acesta este şi efectul lipsei de personal medical specializat, care să le acorde îngrijirile necesare pacienţilor COVID. Practic, o mână de oameni ajunge să îngrijească până la 60 de pacienţi internaţi pe 3 etaje diferite.

„Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenţi debutanţi, infirmieri debutanţi, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puţin în primele etape ale activităţii lor. Noi îngrijim pe 3 etaje pacienţi cu COVID pozitiv în această clădire şi personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment şi cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secţia pneumologie despre care facem vorbire – avem la momentul de faţă 5 asistenţi în tura de zi, 2 infirmieri şi 1 brancardier“, adaugă managerul. 

Criza personalului medical este o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor, nu doar a unităţilor unde se tratează pacienţii cu COVID-19. În spitalele din toată ţara lucrează aproximativ 52.000 de medici.  Autorităţile iau în calcul angajarea tuturor medicilor care iau examenul de rezidenţiat în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *