Proiect pentru un Sistem Alertă Copil în România. Cum sunt anunțate disparițiile de copii

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI ar urma să opereze un Sistem Alertă Copil, prin care populația, dar și mass-media va fi avertizată privind disparițiile de copii în România, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat.

Potrivit proiectului iniţiat de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, Sistemul Alertă Copil se instituie în scopul transmiterii către populaţia din anumite zone geografice a mesajelor tip SMS privind dispariţiile de copii.

“Mesajele Alertă copil vor fie difuzate prin SMS utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliţie ca fiind relevante pentru aria de căutare. Mesajele conţin informaţiile pe care Poliţia le consideră esenţiale pentru identificarea minorului dispărut. Mesajele sunt de interes public şi gratuite. (…) MAI are obligaţia de a publica cel puţin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin Sistemul Alertă Copil. Furnizorii reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice nu percep tarife sau alte sume de bani pentru transmiterea mesajelor Alertă Copil”, se arată în proiect.

În plus, proiectul prevede ca și mass-media să primească alerte privind disparițiile de copii în România, site-urile de știri fiind rugate să distribuie informațiile în regim de “breaking news”.

“Posturile de radio şi televiziune urmează să preia mesajele Alerta Copil în baza unui sistem reglementat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ascultarea punctului de vedere al acestora, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Site-urile ştiri cu flux continuu de informaţii vor primi din partea Poliţiei o înştiinţare specială, de tip Alerta Copil, fiind rugate să distribuie informaţia în regim breaking news”, se arată în proiectul iniţiat de deputatul PNL.

sursa : stirileprotv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *