Zi decisivă pentru Kovesi. Consiliul UE discută despre desemnarea procurorului-şef european

Prima negociere între reprezentanţii PE şi cei ai Consiliului UE pe tema desemnării procurorului-şef european a avut loc, marţi, astăzi fiind programată o nouă discuţie, în urma căreia se aşteaptă o decizie în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan a anunţat marţi că, joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul şi se poate să existe o decizie, scrie News.ro.

”Dacă va exista o decizie joi, cu siguranţă va fi favorabilă candidatei noastre. După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie”, a precizat Mureşan.

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloş, unul dintre principalii susţinători ai Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, a declarat, miercuri, că din informaţiile pe care le deţine ”de la nivel înalt din Guvern”, ar exista o susţinere la această oră pentru fosta şefă a DNA din partea Executivului de la Bucureşti.

Cum au spus unii, acolo, acuma o putem susţine pe doamna Kovesi că nu mai e domnul Dragnea în fruntea PSD. Sper să înţeleagă că e vorba de interesul României de a avea români competenţi în cât mai multe poziţii”, a declarat Cioloş.

Dăncilă: Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european.

“Am spus şi repet acest lucru, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie. Deci îmi menţin poziţia pe care am avut-o până acum”, afirmă Dăncilă.

Consiliul UE, care se va reuni în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), ar urma să decidă joi cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi este susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu.

Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare.

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.

 

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *