Recompensă de jumătate de milion de euro după jaful de la Dresda

Poliția germană oferă o recompensă de 500.000 de euro pentru informații privind jaful de la Dresda.

Poliția din Germania a anunțat că oferă o recompensă de 500.000 de euro pentru informații care ar putea ajuta la prinderea hoților care au reușit să fure bunuri cu o valoare ce se apropie de un miliard de euro de la muzeul Grüne Gewölbe din Dresda, informează cotidianul The Guardian.

Autoritățile continuă să caute cei patru suspecți care au comis jaful în cursul dimineții de luni, reușind să sustragă bijuterii și sute de alte exponate valoroase.

Spărgătorii au provocat un incendiu la primele ore ale dimineții, provocând defecțiuni la sistemul de alimentare cu electricitate al clădirii astfel că sistemele de securitate nu au mai funcționat.

Cel mai mare jaf din istorie

Poliția vorbește deja despre cel mai mare jaf al unui muzeu din istoria postbelică.

Poliția a comunicat că recompensa va fi acordată oricui furnizează informații „care ar putea duce la capturarea făptuitorilor sau recuperarea obiectelor furate”.

În afară de o mașină arsă, despre care se crede că a fost folosit de hoți pentru a fugi de la locul faptei, anchetatorii nu au găsit nicio urmă semnificativă care să indice identitatea hoților sau unde se află bunurile jefuite.

Hoții ar fi vizat colecția de bijuterii

Potrivit tabloidului Bild, hoții ar fi vizat colecția de bijuterii a muzeului și au pătruns în incinta instituției printr-o fereastră de mici dimensiuni.

Grüne Gewölbe are 10 încăperi în care sunt expuse peste 3.000 de obiecte, de la bijuterii la capodopere consacrate. Clădirea a fost afectată de bombardamentele din Cel De-al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată pentru a fi redeschisă decât în 2006.

Este vorba despre al doilea furt de amploare din ultimii ani în Germania, după ce o monedă de aur de 24 de carate uriașă, cântărind 100kg, a dispărut la Berlin din Muzeul Bode Museum.

Cel mai valoros exponat din colecție

Spărgătorii au vizat secțiunea istorică a colecției deținute de muzeu.

Colecția Grünes Gewölbe a fost creată între 1723 and 1730 la porunca lui August al II-lea, Elector de Saxonia (ca Frederic Augustus I), rege al Poloniei și Mare Duce de Lituania.

În prezent, exponatele muzeului sunt prezentate în două secțiuni. Colecția istorică este expusă în camera originală a muzeului restaurată la parterul palatului regal din Dresda. Anumite exponate sunt plasate în Neues Grünes Gewölbe, la următorul etaj al palatului.

Unul dintre cele mai valoroase exponate din colecția muzeului este un diamant verde, de 41 de carate, expus în prezent la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

sursa: dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *