Război PSD-PNL pe eliminarea restricțiilor începând de vineri. Ședință tensionată la comisia juridică de la Camera Deputaților

Deputații juriști dezbat la această oră proiectul de lege al Guvernului privind măsurile pe perioada stării de alertă. Proiectul a fost modificat semnificativ de Senat, ieri, când au fost eliminate toate prevederile care făceau referire la măsurile de carantină, izolare sau interzicerea circulației persoanelor. De asemenea, atribuțiile ministrului Sănătății au fost reduse substanțial. În forma actuală, ministrul nu mai poate demite managerii spitalelor aflate în subordinea autorităților locale. Ședința este una tensionată.

Conform unor surse din PNL, parlamentarii PSD din comisia juridică nu au permis participarea online a ministrului Municii, al Educației și a secretarului de stat Raed Arafat, pentru a susține proiectul de lege al Guvernului. În urma insistențelor, doar ministrului Justiției i-a fost acceptată participare.

Deputații au depus peste 14o de amendamente la lege. Amendamente Starea de Alertă.

Problema vidului legislativ, care presupune un weekend fără restricții, ar putea fi rezolvată printr-un amendament depus de deputatul PNL, Florin Roman, care prevede că legea intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. 

Ce prevede amendamentul deputatului Florin Roman:

„La articolul 64, după alin.(2) se introduce un nou alineat cu cuprinsul: (3) Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I”

Deputații PSD nu susțin însă amendamentul depus de liderul de grup al PNL pentru că este „neconstituțional”. „Constituția prevede că o lege intră în vigoare în 3 zile de la publicare sau la o dată ulterioară, nu anterioară”, au explicat surse din PSD.

Conform dezbaterilor din comisie, va fi păstrat amendamentul adoptat de senatori care permite redeschiderea teraselor din 15 mai. 

Florin Roman a depus și un amendament prin care sunt reintroduse măsurile prin care se poate dispune carantina, izolarea sau interzicerea circulației persoanelor în perioada stării de alertă, însă amendamentul ar trebui adoptat de deputații juriști. PSD are majoritate în comisia juridică.

Citește și PSD elimină măsurile de interzicere a circulației persoanelor, carantină și izolare, din legea Guvernului privind starea de alertă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *