Directorul Unifarm, învinuit de o șpagă uriașă cu măștile anti COVID. Ar fi cerut 760.000 de euro, au stabilit procurorii

Directorul Unifarm este acuzat de o șpagă de proporții solicitată în plină pandemie de coronavirus. Procurorii DNA susțin că Ionel Adrian Eugen ar fi pretins 760 de milioane de euro unui intermediar pentru ca societatea de stat, în lipsa unei licitații în starea de urgență, să atribuie direct unei societăți un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19.

Achiziția privea 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale, iar contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură, transmite DNA într-un comunicat.

Nu erau măști chirurgicale

În plus, spun procurorii, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract.

Totodată, se mai arată în dosarul DNA, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele, și nu printr-un intermediar.

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție au stabilit anchetatorii.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Ionel Adrian a reziliat contractul pentru că nu și-a primit comisionul

Întrucât societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.

Aproape 2,5 milioane de lei prejudiciu produs de directorul care s-a numit singur în funcție

Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

Procurorii au mai stabilit că directorul Adrian Ionel, deși era în funcție din 2016, nu fusese investit legal la conducerea companiei de stat Unifarm SA.

Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020).

Directorul UNIFARM a fost pus sub control judiciar de către DNA pentru 60 de zile pentru o serie de infracțiuni: luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *