Iohannis, despre situaţia Giorgianei Hosu: Sunt convins că va fi analizată această speţă la CSM

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va fi analizată situaţia şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, după ce procurorii DNA au cerut condamnarea soţului ei.

Giorgiana Hosu, foto Mediafax

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă Georgiana Hosu ar trebui să demisioneze, având în vedere că Dan Hosu este inculpat într-un dosar de corupţie, iar procurorii DNA au cerut miercuri condamnarea sa, preşedintele s-a declarat convins că speţa va fi analizată de CSM.

„Da, e bună întrebarea. Şi sunt convins că va fi analizată această speţă la CSM şi o să primim de acolo un răspuns autorizat. (…) Părerea mea este că CSM-ul va da un răspuns la această chestiune. (…) Dacă va exista o solicitare, atunci cu siguranţă o voi analiza cu mare atenţie. Dar eu nu am ca preşedinte, nu am instrumente să analizez în detaliu aceste chestiuni, aşa cum poate să o facă CSM-ul”, a precizat Iohannis, scrie Agerpres.

În februarie 2017, patru inculpaţi din dosarul Carpatica Asig au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, după ce anterior alţi doi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Potrivit unui comunicat al DNA de la momentul respectiv, trei inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar, printre care şi Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

„În intervalul martie 2015 – martie 2016, inculpata Toncescu Angela, la acea dată membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări”, se arăta în comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *