Rafila, OMS: Vestea bună este că numărul cazurilor de noi infectări s-a stabilizat

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirusul s-a stabilizat, iar acesta este o veste bună, chiar dacă România rămâne în topul statelor europene la numărul de noi infectări, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, la postul tv Antena 3.

„Avem o evoluție care a fost constant ascendentă, începând cu data de 1 iunie. Numărul de cazuri s-a stabilizat în urmă cu circa 2-3 săptămâni şi avem o medie săptămânală de circa 1.200 de îmbolnăviri zilnic”, a declarat Alexandru Rafila. Acesta a mai arătat că dacă utilizăm indicatorul Centrului European de Control a Bolilor, incidența din ultimele 14 zile este la 85 de cazuri zilnice la suta de mii de locuitori, nivel cu care suntem tot la vârful topului european, depășiți doar de Spania și Franța.

Dar este important că nu ne mai aflăm pe o pantă ascendentă și dacă, după deschiderea școlilor, vom reuși să menținem actualul nivel de infectare va fi bine.„Să nu ajungem în situația unei creșteri rapide a numărului de cazuri, care să fie greu abordabilă de către sistemul de sănătate”, arată Rafila, adăugând că e de preferat o creștere moderată, nu o dublare bruscă a numărului de cazuri.

Nu există vaccin

Referitor la vaccinul pe care îl aleargă toată lumea, Alexandru Rafila a declarat că, deocamdată, nu există. Vaccinul de care se vorbește nu este autorizat, iar informațiile că ar putea fi disponibil în ianuarie sau februarie nu sunt confirmate.

Studiile de fază 3 au demarat la majoritatea vaccinurilor aflate în cercetare, dar este încă o fază de cercetare. Comisia Europeană finanțează dezvoltarea lor și dacă vor fi aprobate fiecare stat membru va primi o cotă parte, proporțională cu populație pe care o are. Dar nu este încă vorba de un vaccin disponibil.

Rafila este de acord cu deschiderea școlilor și spune că situația va fi sub control dacă elevii se vor conforma regulilor de purtare a măștii și de distanțare. Și ar fi bine dacă ar avea la ei o cutie sau o pungă în care să păstreze masca atunci când mănâncă sau beau.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, 1.365 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, totalul îmbolnăvirilor ajungând la 91.256.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *