Data exactă la care se organizează alegerile locale 2020. Când se aleg primarii și consilierii

Data exactă a alegerilor locale 2020 a fost stabilită încă din luna iulie, de către președintele Klaus Iohannis. În urmă cu două luni, acesta a promulgat legea, privind stabilirea datei alegerilor. La o săptămână distanță de la decizia președintelui, partidele au început strângerea de semnături pentru candidați. Mai jos aveți data la care se organizează alegerile locale. Iată când se aleg primarii și consilierii.

Când se organizează alegerile locale 2020. Perioada de înregistrare a alianţelor electorale a fost  7 – 11 august

Începând cu 20 iulie s-a dat startul strângerilor de semnături pentru susținerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei, potrivit hotărârii AEP. Cei care au avut dreptul acesta au fost:

-Partidele politice

– organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale

– alianţele politice

– alianţele electorale

candidaţii independenţi

Mai mult, depunerea candidaturilor  s-a desfășurat între 7 şi 18 august. Campania electorală  a început în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00.

Începând cu 20 iulie s-a dat startul strângerilor de semnături

Începând cu 20 iulie s-a dat startul strângerilor de semnături

Pe 31 iulie, a avut loc desemnarea judecătorilor din Biroul Electoral Central. De asemenea, pe 2 august s-a completat BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi.

S-a stabilit ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie

S-a stabilit de asemenea, un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Acest lucru  în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.

„Reamintim că desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunilor electorale depinde de respectarea de către formaţiunile politice, candidaţi şi alegători a tuturor normelor de protecţie sanitară impuse de autorităţile medicale competente”, subliniază AEP.

Astfel că, potrivit legii promulgate de președintele României, Klaus Iohannis, s-a stabilit ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie.  Hotărârea AEP poate fi consultată și aici: Metodologie-candidaturi-locale-

Calendarul alegerilor parlamentare 2020

În privința Calendarului alegerilor parlamentare 2020, s-a stabilit ca hotărârea să intre în vigoare pe 7 septembrie. Campania electorală începe pe 6 noiembrie și se încheie pe 5 decembrie. De asemenea, s-a decis ca votarea să aibă loc pe 6 decembrie, între orele 7.00 și 21.00, potrivit Agerpres.

Repere în calendarul electoral

-desemnarea judecătorilor în BEC va avea loc pe 9 septembrie.

-Termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente în circumscripţiile electorale din ţară, este 22 octombrie. Pe 30 octombrie, urmează imprimarea buletinelor de vot prin corespondenţă. Se întâmplă acest lucru pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

– Constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară, pe 2 noiembrie. De asemenea, pe 6 noiembrie începe campania Electorală.

Hototărârea cu privire la alegerile parlamentare a fost publicată în Monitorul oficial, la începutul lunii septembrie

– depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă- 3 decembrie, ora 24,00

-Campania electorală se încheie pe 5 decembrie, ora 7.00, iar pe 6 decembrie începe votarea. Cei care vor să voteze, o pot face începând cu ora 7.00. Încheierea votării va avea loc tot pe 6 decembrie la ora 21.00.

Hotărârea privind calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor parlamentare a fost publicată la începutul lunii septembrie, în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *