Crește salariul minim pe economie. Anunțul care îi va bucura pe toți românii

Premierul României a anunțat duminică ce se va întâmpla cu salariul minin pe economie. Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea ca venitul minim să crească, însă a făcut referire și la o eventuală înghețarea a acestuia. Iată declarațiile prim-ministrului.

Crește salariul minim pe economie. Ce a anunțat premierul Ludovic Orban

Premierul este de părere că, în ceea ce privește salariul minim pe economie, nu poate fi vorba o înghețare a acestuia, însă pentru o creștere a sa va trebui, mai întâi, să se facă o analiză asupra situației economice a țării.

„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei”, a explicat premierul.

Prim-ministrul a mai spus că venitul minim nu va fi crescut artificial, precum în guvernarea PSD, pentru că acest lucru ar duce la o relocare a companiilor către alte țări. El a dat exemplul unor companii care au ales să meragă în țări precum Serbia sau Republica Moldova, acolo unde mâna de lucru este mai ieftină.

„Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai precizat Ludovic Orban.

Crește salariul minim pe economie. Anunțul care îi va bucura pe toți românii

Ludovic Orban

Nu se mai fac angajări la stat

Premierul a mai vorbit și despre articolul din Legea 55 care a oprit organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor în sectorul public. El consideră că această măsură este una bună și că ”mai multe instituții funcționează bine și fără noi angajări”.

„Vă spun sincer că nu mă deranjează articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public. Am constatat în mai multe instituţii că funcţionează foarte bine şi fără noi angajări, ba unele instituţii au funcţionat bine şi în perioada de stare de urgenţă, cu telemunca”, a spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *