O companie britanică anunță că vaccinul pentru Covid ar putea fi gata până la finalul anului. ”Încă e posibil”

O companie britanică a anunțat că încă se poate să obțină anul acesta vaccinul împotriva coronavirusului, în pofida pauzei anunţate în studiile clinice ale vaccinului său experimental, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, relatează agenţia AFP.

Compania britanică AstraZeneca spune că încă este posibil să scoată pe piață vaccinul anti-coronavirus, până la sfârșitul anului

″Încă am putea avea un vaccin până la sfârşitul anului, începutul anului viitor”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferinţe desfăşurată online, găzduită de grupul media Tortoise, şi potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Decizia de reluare a studiilor clinice nu ține însă de compania britanică, ci de un comitet de experţi independenţi. Directorul companiei a recunoscut că pauza dictată nu este una anormală, însă susține că vaccinul lor este considerat ca fiind printre cele mai promițătoare la nivel mondial.

Compania britanică AstraZeneca spune că încă este posibil să scoată pe piață vaccinul anti-coronavirus, până la sfârșitul anului

Compania britanică AstraZeneca spune că încă este posibil să scoată pe piață vaccinul anti-coronavirus, până la sfârșitul anului

Studiile au fost oprite după apariția unei boli inexplicabile la un voluntar din Marea Britanie

Pauză de la studiile clinice a fost impusă după declanşarea unei ″boli potenţial inexplicabile″⁣, posibil un efect secundar grav, la un participant la studiu, din Marea Britanie, notează AFP.

Studiile la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford sunt foarte avansate, fiind în faza a treia și ultima de testare. Vaccinul este deja folosit pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud şi, din 31 august, Statele Unite.

Acesta nu este singurul vaccin care este testat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că mai sunt 35 de ″vaccinuri candidat″⁣ evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice desfăşurate pe subiecţi umani la nivel mondial. Nouă dintre acestea se află deja în etapa finală sau sunt pe cale să intre în acest stadiu.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) estimează că ″ar putea dura cel puţin până la începutul anului 2021 ca un vaccin contra COVID-19 să fie gata pentru aprobare şi disponibil în cantităţi suficiente″⁣ pentru utilizare la nivel mondial.

Între timp, numărul de cazuri de coronavirus este în creștere în mai multe țări din lume. În India au fost raportate un număr de peste 31 de mii de noi îmbolnăviri, în Statele Unite ale Americii au fost peste 9.000 de cazuri, în Rusia au fost înregistrate peste 5.000 de noi cazuri, în Mexic peste 4.600 de cazuri, în Marea Britanie au fost depistate aproape 3.000 de cazuri noi de nfecție cu coronavirus.

Irakul a anunțat peste 4.500 de cazuri noi, Italia are peste 1500 de noi cazuri, iar autoritățile din România au anunțat că în ultimele 24 de ore au fost depistate 1380 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, iar un număr de 47 de oameni și-au pierdut viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *