Alegeri locale 2020. Nu poți să votezi dacă nu ai la tine acest obiect, în afară de buletin. E oficial

Ziua alegerilor locale din 2020 le ridică unele semne de întrebare alegătorilor. Noul context în care ne găsim, este unul ce implică unele schimbări la urne. Astfel, anul acesta, românii vor trebui să se asigure că pe lângă buletin vor avea asupra lor și un alt obiect. Autoritățile au făcut oficial anunțul.

Masca de protecție, obligatorie la Alegerile locale 2020

În urmă cu numai o zi, Secretarul de Stat, Raed Arafat a oferit detalii privind purtarea măștii în secțiile de vot. Aceste precizări vin în contextul în care oficialul a fost acuzat că nu permite oamenilor intrarea la urne.

”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze”, a afirmat Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a explicat că masca de protecție este în primul rând obligatorie potrivit legii. Apoi, Arafat a precizat că refuzul purtării măștii ar trebui să fie sancționat de președintele secției de votare, iar cetățeanului să nu i se permită accesul la urne.

Raed Arafat a menționat și pe pagina sa de Facebook Hotărârea 45 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care sunt stabilite regulile de igienă și protecție pentru alegerile locale 2020.

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne.

Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a explicat Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Raed Arafat a precizat ce reguli trebuie să respecte românii la vot

Raed Arafat a precizat ce reguli trebuie să respecte românii la vot

Raed Arafat: “Nimeni nu va fi împiedicat să voteze”

După ce a fost acuzat că împiedică participarea la vot, Raed Arafat a oferit explicații. Astfel, oficialul DSU a menționat că atât timp cât este utilizată masca de protecție, cetățenii vor putea intra în secția de votare.

”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este unul din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne.

Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţă celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască”.

Totodată, la finalul ședinței Guvernului de luni, prin care s-a prelungit starea de alertă din 15 septembrie, Arafat a făcut completări. Un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne, cu avizul AEP va stabili regulile din ziua votului. Astfel, românii vor trebui să se dezinfecteze pe mâini la intrarea și ieșirea din secția de vot. De asemenea, buletinul va fi introdus în sistemul informatic.

”Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”, a mai adăugat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *