„Ne dorim o nouă țară”. Reprezentanta opoziției din Belarus anunță schimbări

Svetlana Tikhanovskaïa, principala reprezentantă a opoziției bieloruse, a acordat un interviu pentru France 24, în care a vorbit despre schimbări importante ce ar putea interveni în țara sa.

În interviul acordat postului de televiziune francez France 24, din Vilnius, Lituania, acolo unde se află în exil, Tikhanovkaïa spune că se așteaptă ca președintele Lukașenko să fie înlăturat curând de la putere. În timp ce Belarusul este zdruncinat de un val imens de manifestații, ea solicită puterii să nu se angajeze într-o „escaladă sângeroasă”. Demisia lui Aleksander Lukașenko este condiția esențială pentru existența „alegerilor libere, echitabile și transparente”, consideră ea. „Ne dorim o țară nouă, sigură și liberă în care copiii noștri nu vor mai fi sclavii sistemului”, a mai spus ea.

„Relele” pe care le are Belarusul  sunt „o problemă internă”

Întrebată cu privire la întâlnirea de luni de la Soci, Rusia, între președintele rus și omologul său bielorus, a răspuns că regretă legimititatea pe care Vladimir Putin i-a oferit-o lui Lukașenko: „Regret faptul că domnul Putin este de partea dictatorului și nu de partea poporului bielorus”.

Fosta profesoară de engleză în vârstă de 37 ani revendică victoria în urma alegerilor prezidențiale din 9 august. Tikhanovskaïa acuză guvernul că ar fi falsificat voturile în favoarea realegerii lui Aleksander Lukașenko, aflat la putere de 26 ani. De asemenea, a confirmat că atât ea, cât și alți lideri ai opoziției s-au întâlnit cu responsabili politici străini începând cu 9 august, dar asigură că nu a existat niciun contact cu responsabili ruși.

Ea a negat în cadrul interviului acordat France 24 temerile conform cărora Moscova ar putea planifica o intervenție militară în Belarus și a subliniat că „relele” pe care le are Belarusul  sunt „o problemă internă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *