Despăgubiri pentru fermieri în toamna 2020. Câți bani primesc agricultorii români după 15 septembrie

Despăgubiri pentru fermieri este un program extrem de important pentru toamna lui 2020. În fiecare an, agricultura trebuie să facă față oricăror riscuri climatice, de sănătate și de mediu, care pot avea consecințe asupra viabilității fermelor. De aceea, sprijinirea fermierilor către o mai bună gestionare a riscurilor face posibilă creșterea rezistenței lor și minimalizarea impactului acestor riscuri. Se știe că o recoltă agricolă depinde în mare parte de vreme, iar schimbările climatice nu prevăd o îmbunătățire în acest sens. În caz de secetă îndelungată, precipitații abundente, furtuni etc., fondul pentru dezvoltare trebuie să intervină imediat.

Despăgubirile pe care le primesc fermierii în toamna lui 2020

Anul acesta, România se confruntă cu o secetă deosebit de intensă, iar fermierii suferă consecințele grele odată cu această calamitate. Însă, veștile sunt bune, pentru că Guvernul va compensa, începând cu 15 septembrie 2020, daunele produse în agricultură, printr-o Ordonanță de Urgență ce a fost adoptată în ședința din 24 august a.c..  Potrivit profit.ro, Comisia Eutoaropeană a avizat ajutorul financiar propus de Guvern pentru fermierii ale căror culturi de toamnă au fost lovite de secetă, cu condiția ca beneficiarii să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a tuturor pagubelor.

De asemenea, fermierii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață, ce nu poate depăși suprafața declarată în cererea de plată în Campania agricolă de toamnă. O altă condiție este ca suprafața calamitată să reprezinte peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată, aferentă culturii calamitate.

Crescatorii de bovine au si ei parte de despagubirile pentru fermieri date de stat

Crescatorii de bovine au si ei parte de despagubirile pentru fermieri date de stat

Măsura în discuție prevede acordarea de compensații financiare în următoarele limite maxime: grâu – 925 lei/ha, secară – 925 lei/ha, triticale – 805 lei/ha, orz – 912 lei/ha, orzoaică – 951 lei/ha, ovăz – 771 lei/ha și rapiță – 1002 lei/ha. Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a precizat în conferința de presă din 18 august că “valoarea totală a schemei de ajutor de stat privind despăgubirile acordate fermierilor afectaţi de secetă se ridică la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate prin rectificare bugetară.” De altfel, aceasta a fost și tema conferinței de presă-rectificarea bugetară.

29 septembrie, ultima zi pentru depunerea cererii de ajutor pentru sectorul bovin

Așa cum reiese de pe site-ul Ministerului de resort, termenul limită pentru depunerea cererilor de ajutor de mimis în sectorul apicol/de solicitare a ajutoarelor de stat în zootehnie a fost 15 septembrie 2020. Urmează 29 septembrie, ultima zi de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru susținerea activtății crescătorilor din sectorul bovin, în contextual crizei economice generate de pandemia de COVID-19, precum și schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID 19.

Așadar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face apel la toți fermierii ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate să depună respectivele cereri de solicitare ale ajutoarelor de stat la sediile locale/județene APIA, respectiv la cel al municipiului București, cereri care pot fi depuse, spre a se evita aglomerația din ultimele zile, și prin fax, poștă sau în format electronic. Reamintim că data ultimă de depunere a solicitărilor privind despăgubirile fermierilor afectați anul acesta de secetă este 29 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *