Cursa electorală în SUA: Cine conduce pe cine acum

Sondajele efectuate online în şase state la începutul lui septembrie arată că preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, şi contracandidatul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, sunt la egalitate în opţiunile alegătorilor care intenţionează să voteze în Florida şi Carolina de Nord.

Cursa electorală din SUA este mai strânsă decât par să indice sondajele de opinie la nivel naţional, după cum rată sondaje Reuters/Ipsos în state cheie. Biden conduce cu unu la sută în Arizona, cu trei la sută în Pennsylvania şi cu cinci la sută în Wisconsin şi Michigan. Având în vedere populaţia şi posibilitatea răsturnărilor de situaţie, statele respective sunt critice pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie; diferenţele între cei doi candidaţi sunt mai mici sau egale cu marja de eroare a sondajelor.

Un rezultat indecis

La scară naţională, sondajul Reuters/Ipsos îl creditează pe Biden cu opt la sută mai multe voturi decât pe Trump. Luând în calcul aceste cifre, alegerile din 2020 ar putea avea un rezultat la fel de indecis ca şi cele din 2016, când democraţii au obţinut majoritatea voturilor alegătorilor de pe întreg teritoriul SUA, dar – conform sistemului american indirect, în care fiecare stat alege de fapt un număr prestabilit de electori – republicanii au întrunit majoritatea în Colegiul Electoral naţional, iar Trump a ajuns astfel la Casa Albă, învingând-o pe Hillary Clinton.

Acum, Biden conduce în votul popular, dar Trump are şanse aproape la fel de mari de victorie în statele cheie, ceea ce i-ar aduce din nou suficiente voturi în Colegiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *