LIVE BLOG Alegeri locale 2020. Primele cifre. Firea a ţepuit presa. Nicuşor Dan, vot cu „sete”. Situaţia în lupta pentru sectoarele Capitalei. Cum e  prezenţa

GALERIE FOTO

UPDATE EXIT POLL de ultimă oră. Luptă extrem de strânsă pentru Primăria Capitalei. La ora 17.00, Nicuşor Dan conduce cu trei procente în faţa Gabrielei Firea, susţin surse politice pentru Adevărul. Datele se bazează pe cercetările sociologice care vor fi prezentate la închiderea urnelor. Diferenţa dintre Nicuşor Dan şi Gabriela Firea ar putea creşte în cazul unei prezenţe mai mari la urne pe finalul zilei. În caz contrar, diferenţa va fi mult mai strânsă.

UPDATE La ora 17.00, prezenţa naţională era de 34,52%, cu un procent mai mică faţă de 2016, 35,34%. În Bucureşti, prezenţa a fost de 26,24%, faţă de 22,17% cât au votat la aceiaşi oră în 2016.

Judeţele fruntaşe sunt Olt (44,14%), Giurgiu (43,79%) şi Teleorman (43,53%).

UPDATE Ministerul de Interne cere BEC prelungirea votului după ora 21.00. Într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu şi parafată de Raed Arafat, Ministerul de Interne (MAI) cere Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea votului după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul este îngreunat din cauza măsurilor de prevenire a răspândire a virusului – DETALII AICI

UPDATE La nivelul structurilor MAI s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Până la această oră, forţele de ordine au aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale, 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei, a comunicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Detalii despre infracţiunile electorale înregistrate oficial

UPDATE Surprize în Bucureşti. Fiefuri ale PSD ar putea fi câştigate de USR PLUS

Simona Spătaru, candidatul susţinut de Alianţa USR-PLUS şi PNL pentru Primăria Sectorului 4, ar putea să-l învingă pe actualul primar Daniel Băluţă (PSD), susţin surse politice pentru Adevărul. Primele EXIT POLL- uri arată că, la ora 16.00, Simona Spătaru are două procente în faţa rivalului din PSD. O prezenţă ridicată la urne ar asigura victoriei Simonei Spătaru pe finalul zilei, susţin sursele citate. Mai multe informaţii despre lupta din sectoarele Capitalei, aici.

UPDATE La ora 16.00, prezenţa naţională era de 30,89%, cu un procent mai mică faţă de 2016. În Bucureşti prezenţa a fost de 23,73%, faţă de 20,13% cât au votat la aceiaşi oră în 2016.

Judeţele fruntaşe sunt Olt (39,59%),  Giurgiu (39,18%) şi Teleorman (39,10%).

UPDATE Până la ora 15.00, în Bucureşti prezenţa la urne a fost de 21,20%. Totodată, împărţirea pe gen arată că numărul femeilor l-a depăşit pe cel al bărbaţilor cu aproape 30.000 de voturi.

Potrivit datelor oficiale, la ora 15.00, prezenţa naţională era de 27,38%, cu un procent mai mică faţă de 2016. În Bucureşti prezenţa a fost de 21,20%, faţă de 18,22% cât au votat la aceiaşi oră în 2016.

În ce priveşte împărţirea pe gen, în Capitală au votat 211.500 de femei, cu 13,8% mai mult decât bărbaţii, care au adunat 182.200 de voturi.

Datele oficiale mai arată că cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în categoria de vârstă 45-64, în timp ce la polul opus se află categoria 18-24.

UPDATE Udrea, elogiu pentru Traian Băsescu: Am votat pe cel mai bun! Ce şansă pentru Bucureşti şi pentru România!

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului, a anunţat că a votat „cel mai bun” candidat, lăsând să se înţeleagă că a pus ştampila pe Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi actual candidat al PMP la Primăria Capitalei.

UPDATE La ora 15.00, prezenţa naţională era de 27,38%, cu un procent mai mică faţă de 2016. În Bucureşti prezenţa a fost de 21,20%, faţă de 18,22% cât au votat la aceiaşi oră în 2016.

UPDATE Dacian Cioloş acuză fraudă electorală: S-au descoperit buletine de vot ştampilate cu Firea

„Lupta pentru Bucureşti se dă astăzi. S-au descoperit buletine de vot preştampilate cu Firea. Ieşiţi la vot ca să oprim odată hoţiile astea!”, a scris Dacian Cioloş duminică pe Facebook.

UPDATE Primele EXIT POLL-uri. Gabriela Firea e cu trei procente în faţa lui Nicuşor Dan la ora 14.00, susţin surse politice pentru Adevărul. Informaţiile se bazează pe primele rezultate furnizate de casele de sondare. Liderii PNL estimează că Nicuşor Dan va recupera diferenţa până la închiderea urnelor, în condiţiile în care electoratul de dreapta votează preponderent seara. De altfel, numărul tinerilor prezenţi la urne începe să crească.

UPDATE Nicuşor Dan, despre problemele candidaţilor independenţi: Am primit sesizări de la alegători. Numele candidaţilor sunt greu de găsit

UPDATE La ora 14.00, prezenţa naţională era de 23,65%. La nivelul Capitalei prezenţa fiind de 16%. La nivel naţional judeţele fruntaşe sunt Olt (31,11%), Teleorman (30,87%) şi Giurgiu (30,55%)

UPDATE La ora 13.00, prezenţa naţională era de 19,85%, mai mică faţă de cea din 2016, când a fost de 21,22%. La nivelul Capitalei are loc o mobilizare a electoratului, prezenţa fiind de 15,38% , adică aproape 2% mai mult ca în 2016. 

UPDATE Ministerul afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, până duminică la ora 12.00, au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, iar un sfert dintre ele nu s-au confirmat. Detalii aici.

”Am văzut cu tristeţe şi chiar revoltă cum, în ziua alegerilor, Primăria Capitalei difuzează reclame, in ciuda deciziei BEM. Este o decizie pe care trebuie să o ia CNA. Pe banii cetăţenilor se face campanie pentru primarul PSD în funcţie. Fac apel către media să nu difuzeze aceste clipuri pentru că au caracter electoral şi pot constitui o influenţare a votului”, a afirmat, duminică, Ludovic Orban.

UPDATE Nicuşor Dan: Este un moment al revanşei, revanşă pentru 10 august

UPDATE Vergil Chiţac, candidat PNL la Primăria Constanţei: „Lupta se dă în doi şi vă îndemn să votaţi ca atare!“

Vergil Chiţac a adresat un îndemn electoratului de a-i acorda votul, considerând că lupta se dă doar între el şi primarul actual Decebal Făgădu (PSD). 

UPDATE Stelian Ion, candidat USR PLUS la Primăria Constanţei: „Simt că astăzi ne recuperăm oraşul, demnitatea“.

Stelian Ion a venit la vot cu soţia Angelica şi cu fiul cel mic, Carol Ioan. Candidatul USR PLUS a declarat că-şi doreşte ca tineretul să-şi găsească locul în oraşul nostru, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să plece de acasă pentru a-şi căuta un viitor mai bun, în alte părţi – pentru că, fără discuţie, Constanţa are ce oferi, dacă este administrată corespunzător. 

UPDATE La ora 12, prezenţa naţională era de 15,62 , cu aproape un procent mai mică faţă de cea din 2016. La nivelul Capitalei are loc o mobilizare a electoratului, prezenţa fiind de 12,09% , adică aproape 2% mai mult ca în 2016. 

Judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte prezenţa sunt Teleorman (22,16%), Olt (21,93%) şi Giurgiu (21,34%)

UPDATE Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat că a votat pentru o Românie care se schimbă, care începe să respecte cetăţeanul şi banul public, precizând că este nevoie de oameni noi în politică.

UPDATE Clotilde Armand: Cine nu votează, nu contează. Şi nu are dreptul să se plângă dacă lucrurile merg rău

UPDATE Candidatul PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a afirmat că sunt nişte alegeri foarte importante şi că „nu mai putem sta încă patru ani în halul în care s-a stat până acum”.

UPDATE La ora 11.00, prezenţa naţională era de 11,46%, faţă de 12,04% cât era în 2016. În Bucureşti prezenţa este de 8,90%. Judeţele fruntaşe sunt Teleorman, Olt şi Giurgiu,c are au 16,94% 16,60 şi 16,32%.

UPDATE Hunor Kelemen: Să mergem la vot, avem nevoie de autorităţi locale legitime, solide, stabile.

Hunor Kelemen, liderul UDMR, i-a îndemnat pe cetăţeni să meargă la vot şi să respecte regulile sanitare atunci când o fac. Kelemen a mai spus că a „votat pentru continuitate”. Liderul UDMR a votat duminică dimineaţă în localitatea harghiteană Cârţa, satul său natal.

UPDATE PNL Sector 5 acuză că reprezentanţi ai PSD şi ALDE distribuiau în secţie mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi, anume aleşi de ei. DETALII AICI

UPDATE La ora 10.00, prezenţa la vot la nivel naţional era de 7,58%. În 2016, tot la 10.00 prezenţa era de 7,96%

În Bucureşti prezenţa este de 6,01%, cu aproape două procente mai mare ca în 2016.

UPDATE Klaus Iohannis a votat în Bucureşti: E o zi foarte importantă. E foarte important să mergem la vot, să nu-i lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. Să ne uităm bine la candidaţi şi să-i alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitate. De ei depinde cum arată spitalul, cum arată şcoala. Vă invit pe toţi: mergeţi la vot! 

UPDATE Nicuşor Dan: Aştept de mult votul ăsta şi am votat cu sete. Am votat ca să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiţă de interese care a ţinut în subdezvoltare oraşul. De asta n-au fost în stare să rezolve nici măcar apa caldă, nu mai vorbesc de trafic şi de poluare. Această competiţie electorală e o competiţie de valori, o competiţie între adevăr şi minicună, cinste şi corpuţie, decenţă şi superficiliatte fudulă. De asta am votat cu mare sete. Îi invit pe bucureşteni să dea un vot util. 

UPDATE Traian Băsescu: Votul a decurs normal, în condiţii de pandemie. Îi sfătuiesc pe bucureşteni să iasă la vot. E condiţia obligatorie dacă vor să aibă un primar bun ca mine. 

Foto MEDIAFAX

UPDATE Marcel Ciolacu, lider PSD: Sper să existe acelaşi ritm de dezvoltare a judeţului şi a oraşului. Sunt ferm convins că şi bucureştenii vor alege azi continuitatea şi vor vota cu oamenii care au realizări şi care nu fac promisiuni. Cred că perioada umilinţei faţă de medici, bunici şi copii să ia sfârşit. 

Foto Iulian Bunilă

UPDATE Dacian Cioloş, la Zalău: Mesajul meu e ca oamenii să iasă la vot. Zălăuanii ştiu ce au de făcut, nu le dau lecţii şi indicaţii. 

UPDATE Ludovic Orban: Conceptul nostru de campanie a fost foarte clar: dezvoltarea localităţilot. Am votat pentru oamenii care garantează că pot să îmbunătăţească viaţa oamenilor, pentru candidaţi care au proiecte. Eram pregătit să stau şi mai mult la coadă. Ştiţi foarte bine cine e favoritul meu la Bucureşti. Îi rog pe bucureşteni să vină să voteze. Dacă vor o schimbare, să vină la vot.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Bucureştenii au avut un sentiment de frustrare, pentru că nu am avut o dezbatere despre perspectiva de dezvoltare a oraşului pentru următorii 20 de ani. Condiţiile de vot sunt ok, mi s-a părut foarte bine organizat

UPDATE Prezenţa la vot în Bucureşti este aproape dublă faţă de alegerile locale din 2016. În Capitală se înregistrează o prezenţă de 1,65%. În urmă cu patru ani prezenţa era de doar 0,88%.

UPDATE Gabriela Firea a anunţat iniţial că votează la ora 10.00, la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa, însă peste noapte s-a răzgândit. A votat la ora 7.00, fără să anunţe presa, ca să nu dea ochii cu jurnaliştii. Surse din conducerea PSD susţin că Firea s-a temut să nu fie huiduită de oameni la secţia de votare. 

Urnele s-au deschis la ora 7.00. Prezenţa în timp real este publicată de Autoritatea electorală permanentă pe prezenta.roaep.ro

****

Alegerile locale din 2020 au loc pe 27 septembrie, după ce alegerile la termen din iunie au fost amânate din cauza epidemiei de COVID-19. Scrutinul vine cu reguli stricte de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Măsurile speciale au ca scop, în primul rând, evitarea aglomerării secţiilor de vot şi reducerea contactului mâinilor cu obiecte contaminate cu virusul SARS-CoV-2.

Poţi vota la Alegerile locale 2020 numai la secţia unde eşti  înscris în lista electorală permanentă (de regulă cea mai apropiată şcoală de domicliu) sau unde locuieşti cu viză de flotant. Dacă o persoană cu drept de vot locuieşte fără acte de domiciliu într-o localitate, NU va putea vota pentru autorităţile locale din localitatea respectivă. Va trebui să voteze în localitate unde are domiciliul în buletin, în cazul în care nu şi-a făcut viză de flotant care să ateste noua reşedinţă. Votul multiplu este infracţiune prevăzută de Codul Penal. O persoană va vota doar în baza actului de identitate. 

Ce obiective şi-au fixat partidele? PNL îşi propune să detroneze PSD în ierarhia politică, însă sistemul electoral într-un singur îi avantajează pe social-democraţi. Obiectivul lui Marcel Ciolacu e ca PSD să păstreze în continuare cel mai mare număr de aleşi locali, în timp ce USR-PLUS încearcă să spargă monopolul partidelor tradiţionale. UDMR vrea să-şi conserve rezultatul din urmă cu patru ani, iar restul partidelor îşi joacă supravieţuirea politică.

Principalii candidaţi în Capitală

  • Gabriela Firea (PSD)
  • Nicuşor Dan (Alianţa PNL-USR PLUS)
  • Traian Băsescu (PMP)
  • ​Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)
  • Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020)
  • Florin Călinescu (Partidul Verde)
  • Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale)
  • Alexandru Ion Coita (Partidul Republican din România)
  • Bogdan Stanoevici (Partidul Social Democrat Independent)
  • Cătălin Ioan Berenghi (independent)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *