Prima femeie executată în SUA după aproape şapte decenii

Lisa Montgomery, în vârstă de 52 de ani, a fost executată după ce Curtea Supremă a înlăturat ultimul obstacol, respingând ultimul recurs depus de avocaţi, informează Reuters.

Femeia a fost declarată decedată miercuri, la ora locală 01.31, potrivit unui comunicat al Biroului Federal al Închisorilor.

Mai multe acţiuni au fost înaintate în instanţe federale pentru a se stabili dacă starea de sănătate mintală a femeii era compatibilă cu pedeapsa capitală, notează sursa citată.

Lisa Montgomery a fost condamnată în 2007 în statul Missouri pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett (23 de ani), căreia îi extrăsese ulterior din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit acestui act abominabil.

Avocaţii femeii au cerut săptămâna trecută clemenţă din partea preşedintelui Donald Trump, punând crima pe seama unei copilării pline de abuzuri şi violuri repetate din partea tatălui vitreg şi a prietenilor acestuia. Avocaţii au cerut comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viaţă.

Execuţia Lisei Montgomery a fost una dintre cele trei programate pentru ultima săptămână a preşedinţiei Trump. Alte două execuţii, programate pentru joi şi vineri, au fost amânate de un judecător federal din Washington pentru a le permite condamnaţilor să se refacă după COVID-19.

Execuţiile federale au fost întrerupte în SUA timp de 17 ani, fiind reluate anul trecut sub administraţia lui Trump, un susţinător deschis al pedepsei capitale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *