Armata cere dreptul să neutralizeze dronele civile considerate ostile

Concret, conform proiectului, dronele care sunt operate în anumite zone şi care sunt considerate un risc pentru autorităţi vor putea fi scoase din uz de către militari, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare. Şi nu este vorba numai de aparatele de zbor fără pilot, ci de „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanţă”.
La modul concret, proiectul de lege de la MApN e menit să modifice Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, astfel încât să includă dronele în rândul ameninţărilor la adresa securităţii şi să stabilească metode de contracarare a acestora.
Apoi, prin acest proiect se introduce în actualul cadru legislativ posibilitatea ca armata să combată activitatea neautorizată a dronelor, ţinând cont de faptul că acest lucru reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii obiectivelor militare şi nu numai.
Astfel, aşa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, „în ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situaţiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate” cu drone aeriene.
Pentru contracararea dronelor, armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc. Totuşi, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acţiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori unde laser. Totodată, pe cât posibil, când se va folosi o armă de foc sau orice alt dispozitiv militar împotriva unei drone, focul se va executa până la oprirea sau imobilizarea acesteia, nu până la distrugerea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *