Testarea rapidă pentru covid din farmacii nu e pe placul farmaciştilor. Vlad Voiculescu: “E un pas important”

Testarea rapidă pentru COVID-19 din farmacii nu e pe placul farmaciştilor. Unii dintre aceștia au ridicat semnale de alarmă cu privire la problemele ce ar putea să apară. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că acesta este un pas important către testarea în masă.

Ministrul Sănătății, despre testarea covid din farmacii

Pe de o parte, Vlad Voiculescu a spus că este de părere că testarea rapidă antigen în farmacii reprezintă un pas important către testarea în masă. Ministrul Sănătății a precizat că prețul ar fi foarte scăzut.

“În şedinţa de Guvern am aprobat câteva lucruri importante, unul dintre ele este instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. (…) E un pas important care merge, dacă vreţi, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorinţă, iar asta se va putea face la un preţ foarte scăzut. Avem de astăzi, respectiv după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, avem şi baza legală pentru lucrul acesta”, a declarat Vlad Voiculescu, după şedinţa de Guvern ce a avut loc joi.

Testarea rapida pentru covid din farmacii nu e pe placul farmacistilor. Vlad Voiculescu:
Testare rapida antigen

Unii farmaciști nu sunt de acord cu Vlad Voiculescu

Pe de altă parte, unii farmaciști au altă părere. Aceștia văd mai multe probleme ce ar putea să apară în aplicarea acestei propuneri. De exemplu, spațiul în care s-ar face testarea ar trebui să fie unul separat și ar trebui să fie făcută o decontaminare, în cazul în care un test ar ieși pozitiv.

”Unde se întâmplă lucrul acesta? Trebuie o încăpere separată. Sunt deșeuri biologice. Cum facem? Cine lucrează și cine ia o probă? Se întoarce apoi înapoi între colegi? Îi trebuie un costum special. Acel costum ni se oferă? Trebuie să îl cumpărăm noi? Dacă este pozitiv, noi ce facem? Închidem, igienizăm, noi trebuie să ne decontaminăm. Sunăm la DSP, pe de altă parte. Dar, dacă omul respectiv este recalcitrant sau nu vrea, eu ce pot să fac în momentul respectiv? Trebuie să se identifice cumva, îi trecem într-un registru, notăm datele”, sunt întrebările pe care le are Anda Vija, care are două farmacii în Timișoara, potrivit Aleph News.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, despre testarea în farmacii: ”Ar fi ideal”

Totuși, există și farmaciști care sunt de acord cu testarea în farmacii. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada, a declarat că acest lucru ”ar fi ideal”, mai ales că în acest fel rezultatele ar putea fi centralizate. El a precizat că dacă se va aplica această propunere testarea COVID-19 nu va fi obligatorie pentru farmacii, iar farmaciştii care vor participa vor fi doar cei care vor dori. Instruirea lor ar putea avea loc împreună cu Direcţiile de Sănătate Publică, cu implicarea Colegiului Farmaciştilor, dacă va fi necesar.

”Farmaciile din multe ţări – în principal ne gândim la ţările europene afectate, ca şi noi, de pandemie – sunt implicate în diverse activităţi parte a sistemului de sănătate. Testarea cu teste rapide antigen SARS-CoV-2 este una dintre activităţile care se desfăşoară cu succes în multe dintre statele europene şi dacă ne uităm la exemplele Italiei, Franţei, mai recent Austriei, implicarea farmaciilor a adus, fără dar şi poate, plusvaloare în momentele cele mai dificile ale pandemiei în care ne aflăm şi noi acum de altfel, în care numărul de testări şi accesul cât mai larg la testare rapidă făcută în condiţii corecte şi mai ales a cărei rezultate să fie centralizate, raportate, acest lucru este foarte important şi poate face diferenţa”, a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Răzvan Prisada, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *