Ungaria a aprobat: Va dona Chinei un teren pentru a construi o universitate comunistă, cu secţie pentru spioni

Decizia lui Viktor Orban este contestată de opoziţie, care consideră că face o favoare Beijingului. De altfel, votul a venit chiar a doua zi după summitul NATO, la care şefii de stat şi de guvern au evidenţiat, între altele, „provocările“ generate de China la adresa ordinii mondiale. Oponenţii lui Orban se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior şi ar putea fi un adevărat „cal troian” al Chinei în Europa, Beijingul urmărind să-şi crească influenţa în Ungaria şi implicit în Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Referendum pentru universitate

Până la finalul anului viitor, guvernul maghiar trebuie să prezinte Parlamentului un plan final al proiectului, inclusiv costurile acestuia. Din cauza disputelor stârnite în urma acestui vot, Viktor Orban a spus că proiectul va fi supus unui referendum.

De pe urma acestui vot poate profita chiar rivalul politic al lui Orban, actualul primar al Budapestei, Gergely Karacsony. Acesta susţine că 96% dintre locuitorii Budapestei nu îşi doresc o universitate comunistă chineză pe locul unde ar fi trebuit să fie un cămin pentru studenţi. În aprilie 2022, în Ungaria vor avea loc alegeri legislative, iar Karacsony îşi doreşte ca referedumul promis de premier să aibă loc înaintea alegerilor.

Universitatea Fudan este una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţămând din China, însă este şi una controversată. O investigaţie a centrului de jurnalism de investigaţie Direkt36 a arătat că Fudann are legături strânse cu serviciile de informaţii chineze, mai ales că în 2011 şi-a deschis propria sa şcoală de spioni. Universitatea este considerată şi o şcoală de elită a Partidului Comunist, cel puţin un sfert dintre studenţii săi fiind membri de partid.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *