De ce nu pleacă Burger King din Rusia / Mesajul președintelui companiei

​Lanțul american de restaurante Burger King nu poate opri activitatea restaurantelor din Rusia întrucât partenerul rus al businessului refuză, iar contractul nu poate fi denunțat unilateral, a transmis David Shear, președintele Restaurant Brands International, care deține lanțul Burger King.

Logo Burger KingFoto: Wikipedia

Mesajul lui Shear:

Știu că mulți dintre voi ați urmărit atacurile îngrozitoare asupra Ucrainei. Au existat o mulțime de relatări media despre mărcile care continuă să funcționeze în Rusia. Vreau să împărtășesc această scrisoare pentru a ține pe toată lumea la curent cu acțiunile noastre.

Am intrat pe piața rusă în urmă cu zece ani printr-un parteneriat în comun, similar cu abordarea noastră în peste 15 alte piețe globale. Avem trei parteneri de joint-venture în Rusia care sunt controlați de Alexander Kolobov, care are o experiență vastă în restaurante și este responsabil pentru operațiunile de zi cu zi și supravegherea celor ~800 de restaurante din Rusia; Investment Capital Ukraine – una dintre cele mai mari firme de investiții din Ucraina; și VTB Capital.

VTB Capital, ca afiliat al uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, a încheiat parteneriate cu alte câteva companii occidentale din Rusia, inclusiv cu alte mărci QSR mari. Deținem un pachet minoritar (15%) în asociere în participație și niciunul dintre parteneri nu deține o cotă majoritară.

Acestea sunt acțiunile pe care le-am întreprins până în prezent:

  • Am contactat principalul operator al afacerii și am cerut suspendarea operațiunilor restaurantului Burger King din Rusia. El a refuzat să facă acest lucru.
  • Am suspendat tot sprijinul corporativ pentru piața rusă, inclusiv operațiuni, marketing și asistență pentru lanțul de aprovizionare, pe lângă refuzul aprobărilor pentru noi investiții și extindere.
  • Ne-am angajat să redirecționăm orice profit rezultat de acolo către agenția Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR) și am făcut o donație imediată de 1 milion de dolari. De asemenea, am lucrat cu francizați din peste 25 de țări pentru a distribui cupoane de masă gratuite de 2 milioane de dolari pentru restaurantele Burger King către ONG-urile care sprijină refugiații ucraineni.

Sancțiunile economice care au fost impuse de multe țări includ VTB Bank și afiliații săi controlați, inclusiv VTB Capital și vreau să știți că respectăm pe deplin toate sancțiunile aplicabile.

Am fost întrebați de ce nu putem suspenda unilateral operațiunile. Vreau să răspund direct la această întrebare.

Atunci când se formează acorduri de master franchising și joint ventures, există angajamente extinse pentru investiții pe termen lung și responsabilități pentru a dezvolta afacerea împreună. Nu există clauze legale care să ne permită să schimbăm unilateral contractul sau să permită oricăruia dintre parteneri să renunțe pur și simplu sau să anuleze întregul acord. Niciun investitor serios din nicio industrie din lume nu ar fi de acord cu o relație de afaceri pe termen lung, cu astfel de clauze de reziliere. Acesta este motivul pentru care spunem că este un proces juridic complicat atunci când suntem întrebați de ce nu putem închide unilateral afacerea.

Am dori să suspendăm imediat toate operațiunile Burger King în Rusia? Da. Suntem în măsură să impunem o suspendare a operațiunilor astăzi? Nu. Dar vrem să fim transparenți cu acțiunile noastre și să explicăm pașii pe care i-am luat pentru a fi alături de comunitatea internațională de afaceri ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei și a poporului său.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *