A inceput săptămâna nebuniei – cu trei mize uriașe: revocare, condamnare și suspendare!

Zile mai mult decât fierbinți, care pot modela întreaga evoluție pe anii următori – iar unul dintre ele poate marca România pentru mulți ani!

Deși sunt trei evenimente majore pentru opinia publică, mai sunt două la fel de importante, dar pentru cunoscători. Să le luăm pe rând.

Datele de 20 și 21 — adică miercuri și joi pot însemna revocarea Laurei Kovesi. Mai exact, pe 20 se pronunță secția de procurori a CSM în privința unei acuzații aduse Laurei Kovesi, caz mai puțin important în sine, dar o decizie contra șefei DNA i-ar forța mâna președintelui. Așa încât, pe 21, am putea asista la revocarea Laurei Kovesi.

Pe 21 iunie se pronunță ÎCCJ în procesul Dragnea — o amânare nu ar fi imposibilă, dar deja ar fi cam prea multe, într-un dosar care s-a prelungit extreme de mult timp.

Ei bine, în cazul unei condamnări a șefului PSD (este pe fond) situația s-ar complica și pentru președintele Iohannis. O ipoteză de luat în seamă în acest caz este lansată de fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta.

„Dacă Dragnea va fi condamnat a doua oară va încerca să declanșeze suspendarea lui Iohannis”, consideră Ponta.

Ideea este că prin suspendarea lui Iohannis s-ar putea aplica metoda folosită în Republica Moldova, adică anumite decizii vitale (de data asta pentru Dragnea) pe care să le ia altcineva pe baza suspendării președintelui. Sigur, legislația diferă, dar se pot găsi căi…

După aceste probleme majore „la vedere”, mai sunt două foarte importante: numirea șefului SIE și promulgarea Fondului Suveran — sau retrimiterea acestuia către Parlament.

În acest moment, Legea Fondului Suveran se află la CCR, fiind atacată de Opoziție pe linie constituțională. Deși este puțin probabil ca CCR să dea o decizie chiar săptămâna aceasta, modul fulgerător în care proiectul a trecut prin Parlament ne face să ne gândim și la această posibilitate.

În privința șefului SIE, nominalizarea lui Gabriel Vlase, este foarte importantă susținerea deschisă, fără rezerve arătată de Tăriceanu lui Vlase — iar ipotezele că Dragnea s-ar opune par puerile; vorbim de cel mai apropiat parlamentar de Israel, deputatul care conduce de trei mandate grupul de prietenie cu noul „partener strategic” al lui Dragnea.

Mai mult, Sputnik a prezentat date din care reiese clar rolul major pe care Gabriel Vlase l-a avut în cea mai mare lucrare diplomatică a lui Liviu Dragnea, deplasarea în Israel și întâlnirile la cel mai înalt nivel.

Acestea sunt marile evenimente ale săptămânii, la propriu de foc — datorită temperaturilor mari anunțate de meteorologi — dar mai ales la figurat, din cauza încărcăturii imense a evenimentelor prezentate.

Nu am mai luat în calcul moțiunea de cenzură a PNL, demers fără susținere parlamentară, fără credibilitate și justificare serioasă — și nici așa-zisul miting de protest de pe 20 de la Parlament, un prilej de scandal pentru unii și declarații sforăitoare pentru alții, dar fără vreo însemnătate concretă.

Dar, așa cum ne-am obișnuit, politicienii, magistrații și presa ne pot face multe surprize, iar la aceste evenimente să se mai adauge și altele.

Sursa: https://ro.sputnik.md/analytics/20180618/19909058/saptamana-revocare-condamnare-suspendare.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *