ANALIZĂ/ Au furat startul în cursa pentru Palatul Cotroceni. Cine se va confrunta la prezidențialele din 2019 și ce lupte se dau în partide
Au furat startul în cursa pentru Palatul Cotroceni. Cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale, actualul președinte, Klaus Iohannis, deja și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat. Un semnal a venit și dinspre Dacian Cioloș, fostul premier tehnocrat, care spune că nu exclude o candidatură. În Coaliția de guvernare PSD-ALDE se conturează o candidatură unică, dar apar doritori atât din partea liberal-democraților, prin liderul Călin Popescu Tăriceanu, cât și din partea social-democraților. Liviu Dragnea, Gabriela Firea sau Corina Crețu sunt câteva dintre numele vehiculate în PSD.
Strategia partidelor este, de obicei, de a-și proteja cât mai mult candidații în competiții majore, precum alegerile pentru președintele României. Astfel, anunțul privind persoana care va reprezenta formațiunea la alegeri este făcut cât mai târziu posibil. Alegerile prezidențiale din 2019 par a fi, însă, excepția.
Iohannis, primul candidat anunțat oficial în cursa pentru Cotroceni
vem deja un candidat sigur, în persoana președintelui Klaus Iohannis, care vrea un nou mandat în fruntea statului.
Anunțul său privind candidatura a fost o surpriză pentru toată lumea. Șeful statului a anunțat, la Sibiu, unde participa la o reuniune, că va participa la alegerile prezidențiale din 2019.
‘Bună ziua! Vreau să fac acest anunț într-o zi atât de frumoasă. Sunt hotărât să candidez pentru un nou mandat’, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis.
Ulterior, șeful statului și-a explicat gestul: ‘Scena politică e într-o fază tulbure, unii vor fi încurajați să meargă mai departe, PSD sigur nu e fericit’, a spus șeful statului.
Iohannis a primit imediat un feedback din partea partidului care l-a făcut președinte. PNL a semnat o rezoluție prin care candidatul partidului este Klaus Iohannis, iar liberalii îl susțin pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.
USR, în schimb, se îndepărtează de președintele Klaus Iohannis. Decizia șefului statului de a semna revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA a produs reacții dure în interiorul Uniunii. Mulți parlamentari au anunțat că nu îl vor mai vota niciodată pe Iohannis, iar partidul s-a îndreptat, imediat, spre Dacian Cioloș, alături de care a organizat inclusiv campania de strângere de semnături ‘FărăPenaliînFuncțiiPublice’.
PSD și ALDE repetă scenariul USL? Dragnea aruncă mănușa și vorbește în premieră despre un candidat unic al Coaliției
PSD și ALDE se află în perioada de tatonare și de analiză a strategiei pentru alegerile prezidențiale. E drept, cei de la ALDE au furat deja startul, începând o serie de sondaje interne, pentru a vedea care sunt șansele lui Călin Popescu Tăriceanu în cursa electorală, comparativ cu posibili candidați de la PSD. Iar rezultatul arată, potrivit celor de la ALDE, că liderul lor are șanse mari de câștig.
‘Pot să vă confirm că am hotărât să facem nişte sondaje pentru filialele noastre, deci pe judeţe, pentru că trebuie să ne pregătim pentru alegerile din 2020, alegerile parlamentare şi locale, şi mă interesează de pe acum să vedem care sunt candidaţii cu potenţial pe care îi avem. Sigur, ne interesează să vedem cum stăm la un an şi câteva luni de la începerea guvernării’, spunea Tăriceanu, el precizând că nu s-a decis dacă va candida sau nu.
Imediat după încheierea sesiunii extraordinare a Parlamentului și pe fondul unor tensiuni în Coaliția de guvernare, Liviu Dragnea a ieșit public și a anunțat că este posibil ca PSD și ALDE să meargă cu un candidat unic la prezidențiale.
Pentru PSD, acest anunț este ieșit din comun, în condițiile în care tot Liviu Dragnea afirma că PSD nu va accepta niciodată un candidat dintr-un alt partid, pentru că este cea mai mare formațiune politică și are resursele umane pentru a da un candidat. Cu toate acestea, PSD a reușit ‘performanța’ de a nu mai câștiga alegerile prezidențiale de la finalizarea mandatului lui Ion Iliescu, în 2009. Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta au pierdut, pe rând, în fața candidaților de dreapta, ceea ce reprezintă o problemă pentru social-democrați.
În PSD va fi greu să convingi liderii din teritoriu să se implice într-o campanie pentru un candidat care nu e din partid. În plus, deja sunt vehiculate mai multe nume de posibili prezidențiabili: primarul Capitalei, Gabriela Firea, măsurată în toate sondajele de opinie, liderul partidului, Liviu Dragnea, sau comisarul european Corina Crețu.
Candidatura lui Liviu Dragnea ar veni ca o confirmare a puterii sale în partid, ca lider. Dar depinde de foarte multe necunoscute: de decizia în dosarul angajărilor fictive din DGASPC Teleorman, unde sentința finală ar urma să vină la începutul anului viitor, și de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, care l-ar avantaja în condamnarea din dosarul Referendumului.
Gabriela Firea spune că nu dorește să candideze la alegerile prezidențiale și că își va încheia mandatul de primar.
Teodorovici se vede prezidențiabil
Recent, un semnal a fost dat și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Întrebat, într-o emisiune, despre posibilitatea de a fi candidat al PSD la alegerile prezidențiale din 2019, Teodorovici a spus: ‘Un om politic, dacă nu vrea mai mult, este ipocrit’.
Dacian Cioloș, mesaj privind o posibilă candidatură. Cum încurcă fostul premier calculele pe dreapta și pe cine sabotează
Mesajul fostului premier Dacian Cioloș privind o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale a dat peste cap toate planurile dreptei.
Întrebat dacă exclude o candidatură pentru cea mai înaltă funcție în stat, Cioloș a răspuns, într-un interviu pentru Ziare.com: ‘Nu înlătur deloc. Am lansat o oferta politică, un partid politic și obiectivul e să folosim toate campanile electorale și alegerile pentru a ne promova acest program politic și pentru a le arăta românilor că există o alternativă’.
Până acum, mesajul venit din interiorul Mișcării România Împreună era că Dacian Cioloș și-ar asuma acest rol de candidat doar în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu va mai dori un nou mandat și se va retrage. Noua abordare arată că ceva s-a schimbat în strategia formațiunii care încă nu a fost înființată oficial.
Care ar fi motivele? În primul rând, apropierea lui Cioloș de USR, dar și răceala celor din PNL față de el, mulți dintre liberali reproșându-i în continuare scorul de la alegerile parlamentare, când a decis să nu se implice deloc, dar și decontarea guvernării tehnocrate de un an. A contat și decizia PNL de a-și anunța premierul, în persoana lui Ludovic Orban.
În concluzie, soluția unei unificări pe dreapta, a unei coalizări a PNL, USR și a Mișcării România Împreună, dar și a PMP, pare un țel aproape imposibil de atins, deși ar reprezenta o șansă în plus pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.
Intrarea lui Cioloș în cursa pentru Cotroceni l-ar afecta direct pe Klaus Iohannis, pentru că cei doi vizează același electorat. În plus, un candidat unic PSD-ALDE, în competiție cu doi candidați pe dreapta ar înclina balanța spre un câștig sigur al actualei Puteri.
PSD ar reuși, astfel, performanța de a câștiga ultima redută și de a controla aproape toate puterile statului: Parlament, Guvern, administrație locală și, în sfârșit, Președinția.
Sursa:www.libertatea.ro