Comunicat de Presă – Comitetul Director al AMR

Luni, 16 aprilie 2018, a avut loc la București, la Casa Municipiilor, ședința Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România. Subiectele discutate au fost:
– Achizițiile publice: necesitatea urgentării adoptării și simplificării legislației în domeniu
– Codul Finanțelor Publice Locale

„Sunt teme importante pe care le avem pe ordinea de zi și mă bucură prezența domnului Viceprim-ministru, fiindcă dorim să ridicăm o serie de probleme, dar și să primim căteva lamuriri. Noi ne dorim celeritate pntru adoptarea legilor de care, la nivel local, avem mare nevoie, pentru a ne putea desfășura activitatea la un nivel optim. Totodată, am vrea sprijinul dumneavoastră pentru ca municipiile să recupereze banii pierduți la începutul anului prin modificarea impozitului pe venit. Sunt bani mulți pe care i-am pierdut, bani necesari investițiilor la nivel local.” a declarat Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.
„La Codul Administrativ, din păcate, lucrurile nu prea merg bine, pentru că sunt proceduri greoaie, așa că, am luat o decizie politică, să facem o comisie comună Camera Deputaților și Senat. Eu sunt convins că, făcând această comisie, politic, vom putea să avem codul gata până la sfărșitul acestei sesiuni parlamentare.
Pentru Codul Finanțelor Publice Locale, am văzut cererile dumneavoastră, așa că, am decis ca, la sfârșitul săptămânii, să ne întâlnim și să convenim ceva cert. Probabil joi sau vineri ne vom vedea cu toții să definitivăm și să dăm drumul acestui cod.
În ultima ședință de Guvern din această lună, vom avea și OUG pentru achizițiile publice și parteneriatul public privat.” a declarat viceprim-ministru și Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Paul Stănescu.
Domnia sa a adăugat: „Eu sper ca într-o lună fiecare minister să vină în Guvern și să anunțe ce anume descentralizează și sper să putem tura motoarele la maximum ca să finalizăm aceste proceduri necesare descentralizării.”
„În Codul Adminitrativ, în ceea ce privește funcționarii publici, decizia se concentrează foarte mult în competența ANFP-ului. Eu cred că trebuie să fim mai flexibili, să ne uitam la CV-ul acestor oameni, la experiența lor, fiindcă noi vrem specialiști. Așadar, vrem descentralizare reală, ca să ne putem numi echipele și să facem treabă, să luăm specialiști bine pregătiți în echipă și să avem pe cine să tragem la răspundere, dacă este cazul.” a declarat Primarul Municipiului Buzău, domnul Constantin Toma.
„Orașele mici, satelit ale unora mari, întâmpină probleme mari cu IV-ul cu încasarea acestuia. Luați în calcul ca, în Legea Finanțelor Publice, o parte din IV să revină la locuința de domiciliu a celor care lucrează. Nu este normal, așa cum este acum, ca toată valoarea IV-ului să rămână acolo unde muncesc anumiți cetățeni care locuiesc în anumite localități, dar lucrează în altele.” a declarat Primarul Municipiului Giurgiu, domnul Gheorghe Barbu.

Un alt subiect important a vizat stabilirea cotelor de impozitare pentru clădirile rezidențiale, respectiv nerezidențiale.

„Cred că o temă importantă o constituie cota de impozitare. Și o gândire corectă și sănătoasă este, stabilirea unei cote de impozitare unice, pentru clădirile rezidențiale la nivelul țării, a propus Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.

„Eu mi-am făcut o analiză și am pierdut, de-a lungul timpului, foarte mult, la bugetul local al Municipiului Constanța. Sunt foarte multe relaxări fiscale venite odată cu aceste noi reglementări. Și cred că acestea trebuie corectate prin Codul Finanțelor Publice Locale. Și, da, o cotă unică este o idee binevenită. ” a declarat Primarul Municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău.
„Eu cred că trebuie precizat clar că se impozitează în funcție de destinație, nu de proprietar, persoană fizică sau juridică.” a declarat Președintele Executiv al AMR, domnul Ilie Bolojan

Prezent la Comitetul Director al AMR, Președintele ANAP, domnul Bogdan Pușcaș a făcut câteva anunțuri importante:
„ Ce propunem noi: vrem să eliminăm activitatea de control ex-ante. În patru ani, acesta va dispărea treptat. Mai bine vă dăm posibilitatea să nu greșiți, adică înlocuim controlul exante cu elemente noi vizând standardizarea unor documente și proceduri. Apoi, al doilea element pe care îl vizăm, este transformarea controlului expost într-o activitate de supraveghere sistemică periodică. În plus, avem în atenție, achizițiile directe. Adică vom merge etapizat pe anumite nivele de sume de bani, cum este și la nivelul Comisiei Europene. ”
„De ce nu vine ANAP-ul să își facă o structură prin care să stabilească, de exemplu, firma cutare poate face aceste lucrări pe anumite praguri de bani, fiind certificată, calificată, deci eu, ca administrație locală pot să semnez contractul, fiind în legalitate. Și, dacă nu își respectă angajamentele, să își piardă certificarea. Deci simplificăm, pe o parte, dar ne și asigurăm de buna intenție și de respectarea contractelor de către fime.„ a declarat Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.
AMR va analiza toate propunerile înaintate de ANAP și va formula opiniile conturate în urma consultării membrilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *