Consumul de vitamina D în timpul sarcinii scade riscul de alergii la copii
Studii recente au dovedit că femeile care consumă alimente bogate în vitamina D nasc bebeluși care vor fi mai rezistenți în fața alergiilor în primii ani de viață.
Datele au la baza un studiu desfășurat de-a lungul mai multor ani, în Statele Unite ale Americii, având că subiecți 1248 de mame și copiii lor. Aceștia au fost urmăriți din primul trimestru de sarcina, până când copiii au ajuns la vârstă aproximativă de 7 ani.
S-a observat că femeile care au consumat multe alimente cu conținut ridicat de vitamina D în timpul sarcinii au crescut astfel forță sistemului imunitar al copiilor în față alergiilor. Datele au indicat o incidența cu 20% mai scăzută a cazurilor de febra fanului la vârstă scolară și mai puține cazuri de astm bronșic la copiii ale căror mame au consumat alimente bogate în vitamina D, scrie doc.ro.
Este important de știut că aceste efecte benefice au fost observate doar în cazul aportului de vitamina D provenit din alimentație, nu și în cazul suplimentelor alimentare cu vitamina D sau multivitamine.
Vitamina D are efecte importante asupra sistemului imunitar și un rol urmărit de mai multe studii în întârzierea sau împiedicarea apariției astmului și a alergiilor. Alimentele care conțin vitamina D includ peste, ouă, produse lactate, ciuperci și cereale integrale.
Deficitul de vitamina D în sarcină
În timpul sarcinii, este extrem de important că femeia să furnizeze organismului aportul de vitamina D necesar, astfel încât să se mențină nivelul optim de calciu și fosfor din organism, acești doi nutrienți fiind esențiali pentru dezvoltarea oaselor fătului.
Deficitul de vitamina D este adesea întâlnit în timpul celor 9 luni de sarcina. Acesta poate cauza, în situațiile extreme, fracturi osoase sau rahitism la nou-născuți.
Mai mult decât atât, unele studii sugerează faptul că deficitul de vitamina D crește riscul de complicații în sarcina precum: preeclampsie, diabet gestational, naștere prematură sau greutate prea mică a fătului la naștere.
Simptomele lipsei de vitamina D sunt destul de greu de identificat. Acestea includ: dureri musculare, slăbiciune musculară, dureri de oase.
În ceea ce privește doză zilnică necesară de vitamina D, specialiștii în nutriție recomandă tuturor femeilor, fie ele însărcinate sau nu, un consum de 15 micrograme de vitamina D zilnic.
Surse bogate de vitamina D:
90 g de somon la conservă: 11,6 mcg
90 g de macrou la conservă: 5,3 mcg
90 g de sardine la conservă: 4,1 mcg
1 gălbenuș de ou: 0,9 mcg
Este extrem de important să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina cu privire la aportul de vitamina D necesar.