Să ne cunoaștem orașul – Giurgiu
Mulțumim doamnei Gigica Ivonette Peptănaru pentru că ne-a ales pe noi pentru a publica în serial cărțile pe care le-a scris pentru ca giurgiuvenii să știe, să-și cunoască rădăcinile și înaintașii, să-și cunoască orașul și istoria lui.
De cele mai multe ori, în concediu sau la trecerea printr-o localitate facem fotografii cu monumentele sau statuile de acolo… de ce nu am face cunoscute și părți de istorie ale orașului unde ne petrecem cel mai mult timp din viață și unde unii dintre noi am văzut pentru prima dată lumina zilei. Giurgiu este un oraș cu o istorie zbuciumată și prin faptul că este învecinat cu Dunărea. Legănat de valurile Dunării și cu parfumul florilor de tei, de secole orașul își poartă istoria când mai zbuciumată, când mai liniștită, împărtășindu-ne zilnic bucuria de a trăi aici.
Ideea de a scrie despre municipiul Giurgiu s-a născut din dorința de a cunoaște istoria locului unde m-am născut, am crescut și muncit la fel ca și ceilalți locuitori ai municipiului, dar și pentru a face cunoscută istoria orașului atât giurgiuvenilor, cât și celor care ne vor vizita orașul. Giurgiu se află la 65 km de capitala țării, București, pe șoseaua internațională ce pătrunde în inima Balcanilor, trecând Dunărea pe Podul Prieteniei la Ruse – Bulgaria, port la Dunăre și reședința județului cu același nume; un oraș vechi cu o istorie interesantă, care ar trebui mediatizată mai mult.
În graba zilnică de a rezolva problemele vieții, am trecut pe lângă locuri și lucruri fără a le da importanță și fără a ști că ele fac parte din viața noastră. Voi începe prin prezentarea statuilor care stau mărturie a timpului ce a trecut peste ele, patinându-le existența. Înarmați cu un aparat de fotografiat și mult entuziasm, soțul meu Geo și cu mine am pornit pe străzile orașului imortalizând cele mai importante statui și monumente.
Statuia lui Vasile Iepurescu
(1848 – 1905)
Statuia lui Vasile Iepurescu este amplasată în fața Poliției municipale din Giurgiu. Vasile Iepurescu a fost de profesie avocat, om politic liberal, deputat ales în mai multe legislaturi și a avut privilegiul de a fi vicepreședintele Camerei Deputaților. Statuia lui Vasile Iepurescu are o istorie zbuciumată. În timpul primului Război Mondial a fost spulberată de un obuz, a fost refăcută, după care a fost dată jos de pe soclu și înlocuită cu bustul lui Nicolae Bălcescu. După foarte mulți ani, când cei care îi cunoșteau istoria se întrebau dacă mai există sau dacă a fost topită, în urma unei furtuni care a luat acoperișul podului unde își dormea somnul de veci, bustul a văzut din nou lumina zilei. Acesta a fost amplasat în parcul care se învecinează cu strada unde a locuit. Despre viața lui Vasile Iepurescu se cunosc puține amănunte.
Gigica Ivonette Peptănaru
”Să ne cunoaștem orașul – Giurgiu”