Să nu ziceți că nu v-am avertizat!

Consilierul județean giurgiuvean Mihai Mihnea Boerescu, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat la domiliciu pentru 30 de zile la finele saptămânii trecute, fiind acuzat de cămătărie. Asta după ce a petrecut o noapte în spatele gratiilor. Potrivit judiciariștilor giurgiuveni, politicianul penelist masca împrumuturile de zeci de mii de euro sub formă de acte de vânzare-cumpărare, iar la data scadentă din contract îi lăsa pe datornici fără casă, mașină sau fără terenul ce făcea obiectul tranzacției fictive.

Boerescu, care deține mai bine de 160 de terenuri de sute de mii de metri pătrați, se afla în vizorul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Giurgiu încă de acum un an, existând o serie de plângeri conform cărora acesta s-a îmbogățit pe spatele celor care se împrumutau de la el cu bani pe care erau nevoiți să-i returneze cu camătă.

 

”Împrumuturile de zeci de mii de euro erau mascate în mai multe acte notariale care, firește, aveau un termen scadent pentru încheierea așa-zisei tranzacții. Cum dobânzile, care în unele cazuri ajungeau chiar și la sută la sută din sumă, erau înrobitoare și imposibil de plătit, oamenii rămâneau fără casa, mașina sau terenul scos la mezat pentru împrumut”, au explicat surse judiciare mecanismul prin care consilierul județean Mihai Mihnea Boerescu îi jecmănea pe care se împrumutau la el.

Până acum, investigatorii giurgiuveni care l-au supravegheat au probat șase asemenea cazuri, însă există informații că numărul victimelor este de ordinul zecilor, cu atât mai mult cu cât ”afacerea” consilierul județean s-ar derula de aproape un deceniu.

”În acest moment, există șase cazuri probate, din București și Giurgiu, dar informațiile noastre bazate pe investigații duc spre un număr care ajunge la câteva zeci de păgubiți care au preferat să ajungă la el decât să meargă la bancă. Polițiștii investighează cazul acesta de un an, dar consilierul județean pare să dea bani cu camătă de prin 2008. Toți cei care au avut de-a face cu respectivul bărbat pot să vină la poliție și să depună plângere”, au adăugat sursele citate.

 

Terenurile deținute de Boerescu sunt amplasate în Bolintin Deal, Bolintin Vale, Ulmi, Grădinari și însumează mii de metri pătrați. Unul dintre terenuri, cumpărat în 2014 și asupra căruia Boerescu este proprietar cu 51%, depășește 44.000 de metri pătrați.

Averea consilierului inculpat pentru cămătărie nu se rezumă doar la terenurile care l-au făcut celebru. Mihai Mihnea Boerescu se laudă de asemenea cu patru apartamente în București, unul obținut prin hotărâre judecătorească și trei cumpărate între anii 2010 și 2016, dar și cu două motociclete – o Suzuki și o Honda. Când vine vorba despre bijuterii, obiecte de artă și ceasuri, consilierul liberal declară că deține astfel de bunuri în valoare de „câteva sute de mii de euro”, fără a le putea estima concret.

În ciuda acestei averi de invidiat, consilierul județean-cămătar declară venituri modeste. Declarația de avere depusă anul trecut, în care sunt precizate veniturile din 2016, arată că politicianul a avut în anul scrutinului electoral venituri de 5.270 de lei de la Consiliul Județean Giurgiu, 12.000 de lei în urma arendării unora dintre terenuri și 5.400 de lei subvenție de la APIA. Pentru 2015, veniturile sunt din aceleași surse și sunt până în 25.000 de lei pe an. În ceea ce privește veniturile din 2014, Boerescu a fost ceva mai evaziv, declarând 6.500 de lei indemnizație de consilier județean și „sute de milioane” din contracte de arendă. La fel și cu un an înainte. În cea mai nouă declarație de interese pe care a completat-o anul trecut, politicianul declarăcă are două societăți: Casa Mihnea SRL, cu afaceri în domeniul imobiliar, și BNB Dinamic Enterprise SRL, la care deține jumătate din acțiuni. Cu toate acestea, în declarațiile sale de avere nu se arată nicăieri că ar fi câștigat vreun ban de pe urma acestor firme.

Dând dovadă de o aroganță ieșită din comun, latifundiarul a scris, tot într-una din declarațiile sale de avere că ”Numai looserii joacă jocuri de noroc”, remarca fiind trecută la acel capitol din document care prevede menționarea de către titularul declarației a unor venituri din premii sau jocuri de  noroc. În același document, Boerescu persistă în aroganță și declară că a venit ”recoltă foarte multă impozitată la sursă”, dar și ”soldă de consilier”, fără a preciza sumele primite.

Și ca ”tabloul” să fie complet, Boerescu se pretinde a fi și altruist. În urmă cu câțiva ani, când a participat la un târg imobiliar, el s-a filmat în timp ce anunța că organizează o tombolă la care dă gratuit un teren de peste 500 de metri pătrați, prin firma sa, Casa Mihnea SRL, la care este asociat unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *