SUA bagă România într-un mega-scandal de spionaj cu Rusia – iată motivele

Un scandal care are un substrat bizar – dar care poate viza cea mai mare afacere pe care americanii o pun acum la cale chiar în Parlamentul României.

BUCUREŞTI, 20 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O știre a cutremurat aseară opinia publică — Carina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, a fost arestată în Rusia fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Țurcan are 43 de ani, este cetățean al Federației Ruse, ea renunțând la cetățenia moldoveană în 2016, fapt consemnat printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti.

Știrea a venit de la presa rusă, care completează informația cu măsura arestării preventive luate de Tribunalul din Lefortovo în urma cererii procurorilor. Țurcan va sta în arest până pe 13 august.

Conform surselor ruse, Carina Valerievna Țurcan este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. Precizăm că, în Rusia, de acuzația de spionaj „beneficiază” numai străinii, pe când în cazul cetățenilor ruși acuzația devine „trădare națională” sau „a statului”. Țurcan riscă până la 20 de ani în închisoare.

Potrivit site-ului companiei, citat de presa rusă, Ţurcan s-a născut în 1974 şi are studii superioare la facultăţi din Republica Moldova şi are un MBA în Spania. Este membru al consiliului de administraţie al companiei Inter RAO UES din 2012, conducând divizia geografică Moldova — Ucraina — România. Țurcan deține 36.914.877,36 acțiuni ale Inter RAO (0,0354% din capitalul social al companiei).

Presa rusă scrie că Țurcan a fost reținută și arestată vineri, 15 iunie, de agenții FSB. O altă sursă, afirmă că arestarea s-a făcut de către Serviciul de Securitate Economică, nu de unitatea de contra-informații.

Agenții i-au percheziționat biroul și locuința Carinei Țurcan iar „angajații companiei vor fi interogați în procesul penal ca martori”, a scris ru.sputnik.md. Arestarea ei a fost făcută publică abia ieri, 19 iunie.

„În timpul anchetei, se va constata dacă suspectul a avut complici, prin care au fost transmise informații ce constituie secrete de stat”, a confirmat sursa agenției citate. Carina Țurcan era însărcinată cu colectarea de informații care constituiau secrete de stat și se face vinovată de transferarea acestora către state din Europa de Est.

„Țurcan este acuzată de colectarea și transmiterea de informații care constituie secrete de stat și alte informații protejate din punct de vedere legal, în interesul unui număr de comunități de informații din țări străine, inclusiv România”, transmite presa rusă.

Tot în dosar ar mai fi implicați înalți oficiali din ministerul rus al Energiei. Înaltul oficial anchetat în prezent este chiar ministrul adjunct al Energiei, Viaceslav Kravcenko, care, susţine presa rusă, ar fi depus mărturie despre Carina Ţurcan.

Presa rusă, inclusiv puternicul cotidian Kommersant, spune că Țurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri care „ar avea legături cu serviciile de informații din România”.

Dar, situația devine mult mai clară când descoperim că Țurcan a lucrat pentru Centrul pentru Reforme în Dreptul Comercial al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională — USAID.

Ce este USAID? Să apelăm la marele cotidian The New York Times, cel care a acordat o atenție specială României, chiar zilele trecute:

„USAID a fost creat în 1961 pentru a ajuta Statele Unite să câștige „inimile și mințile” cetățenilor din țările sărace prin acțiuni civice, ajutoare economice și asistență umanitară. Ca instrument de politică de război rece, agenția a fost, uneori, folosită ca un front pentru operațiunile și operatorii CIA”, scria, în 2014, The New York Times, sub semnătura lui Peter Kornbluh, director în National Security Archive.

De fapt, surse privind adevărata activitate a USAID găsiți multe pe Internet. Deci pentru ei ar fi putut lucrat Țurcan, pentru CIA, nu pentru „spionajul românesc”. Dar mai e un argument forte în acest sens.

Compania Inter Rao este o forță. Inter RAO a fost înființată în 1997 ca o filială a RAO UES din Rusia, care este responsabilă pentru exportul și importul de energie electrică. Cel mai mare acționar al societății este Rosneftegaz, care deține 27,6% din acțiuni. Alte 18,6% din acțiunile deținute de o altă companie de stat — FGC. Ca fapt divers, Inter RAO deţine, printre altele, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova, la Cuciurgan.

Doar ca fapt divers, în trecutul apropiat, Inter RAO a furnizat energie electrică inclusiv României.

Problema este că tot ceea ce înseamnă energie este ținta de grad zero a „ocupației” americane. Inclusiv a serviciilor. „Să nu uităm domeniul energetic, care nu-i cu nimic mai prejos decât cel militar”, scria generalul Dumitru Iliescu, fostul șef al SPP, în dezvăluirile sale excepționale despre ocuparea României.

Un exemplu concret este situația de la NuclearElectrica, cea mai importantă bază energetică românească, unde a fost numit, în perioada Tudose, un puști de 28 de ani, fără legătură reală cu domeniul — dar cu o mare calitate: printr-o cale greu de înțeles, a fost școlarizat la o universitate obscură din statul Maine, o parte din perioada studiilor fiind însă trimis în… Rusia, deși nu e clar când a învățat limba rusă! Scriam la numirea sa că americanii dau o adevărată lovitură de stat!

O altă situație la fel de gravă a „ocupației” este ușor de verificat prin activitatea americană de la Fondul Proprietatea, cel care gestionează o relație „strategică” în cazul energiei cu ultra pasivul minister de resort.

În fine, un alt aspect al implicării serviciilor americane în energie este faptul că toate mijloacele de propagandă și război informațional ale SUA, — insntituții, ONG, conferințe sau vectori de imagine individuali sunt finanțate (ca „parteneri”) de firme sau ONG-uri dedicate energiei! Voi reveni asupra acestui aspect, mai ales că mă vor ajuta, sunt sigur, fanii de la LARICS.

Pe scurt, venerabilul general Dumitru Iliescu are dreptate — bătălia în domeniul energetic e mai importantă pentru serviciile americane decât cel militar.

Nu este important însă și pentru serviciile românești — și asta din două motive: primul, pentru că România NU mai deține decât o mică parte din proprietatea domeniului energetic — și aproape deloc controlul asupra sa. Cazul NuclearElectraica e relevant, unde FP, cu 10%, a blocat investiția chineză pentru construirea reactoarelor 3 și 4.

Al doilea motiv este că serviciile românești, mai ales SIE, NU sunt independente, ci suferă de „parteneriat strategic”, ale cărui clauze, în majoritate, sunt secrete!

Deci NU românii s-ar fi putut juca de-a infiltrările și spionajul în Rusia de capul lor, ci americanii.

Dar, apare o problemă: de ce au pus rușii subiectul ACUM pe tapet și mai ales de ce a apărut ACUM în presă? Oare dacă s-ar fi petrecut așa ceva în SUA, s-ar fi aflat? DA, dacă s-ar fi dorit cu un scop anume — sau DA, dar peste zeci de ani, ca în cazul închisorilor CIA. În rest, răspunsul e un NU, de la NU a existat ever așa ceva! Marile puteri au unele obiceiuri comune în materie de servicii secrete.

O colegă de presă, excelent analist, îmi sugera termenul „externalizare” a subiectului. Corect, de fapt rușii externalizează — aruncă spre România o acuzație interesantă. Sigur, dacă ar fi adevărat că noi am fi autorii și beneficiarii, ar fi un anume motiv de mândrie: „Uite că putem și noi”, ca în vremurile bune a lui Caraman.

Dar nu e cazul… Deci, de ce și de ce acum? De ce acum au întrerupt acum „activitatea” moldovencei (pe care o supravegheau de mult) și de ce ne-au dat și nouă cu meritele în cap?

Păi să ne gândim ce a făcut „noul Victoria Nuland” pe aici, zilele astea, și ce mai zice Hans Klemm, pe final de mandat — cer într-un glas „Legea Offshore”! Legea care se află acum în Parlament!

Legea prin care statul român e gata să acorde facilități companiilor care extrag petrol și gaze din perimetrele Mării Negre. Sunt companii românești? Sigur că da, în visele celor care cred că România spionează la Moscova. Ia să vedeți o listă sumară, cu actorii principali:

ExxonMobil și Petrom au „descoperit” un zăcământ de gaze de aproape 100 de miliarde de metri cubi de gaze, în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Lukoil și Romgaz, care explorează împreună, au descoperit un alt zăcământ, de 30 de miliarde de metri cubi.

Black Sea Oil & Gas — controlată de fondul american Carlyle — are în posesie fostele zăcăminte deținute de către Sterling Resources.

În total, după unele aprecieri, aproape 400 miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul consumului României până în 2050. Vă bucurați că vedeți ascuns printre americani, ruso-olandezi și austro… ce-or mai fi și pe românașii de la Romgaz? Da?! Dar de Fondul Suveran ați auzit? De „înţelegeri cu nişte…”, cum spuneau Iohannis şi Ponta?…

În fine, iată deci iată un eveniment care produce unele turbulențe și care ar putea declanșa bizara „externalizare” — cazul Carina Valerievna Țurcan. Vom reveni.

Până una alta, să consemnăm un alt scandal în care „partenerul strategic” ne-a băgat — iar ca foloase… acestea „sunt secrete”, precum clauzele „parteneriatului”!

Sursa: https://ro.sputnik.md/analytics/20180620/19956673/sua-baga-romania-in-scandal-rusia-spionaj-karina-turcan.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *