Abuzul în serviciu, la mâna lui Iordache. Debzateri și vot pe Codul penal, săptămâna aceasta

Abuzul în serviciu, la mâna lui Iordache. Comisia specială privind legile din domeniul justiție dezbate luni, 2 iulie, amendamentele referitoare la abuzul în serviciu. Unele propuneri vizează introducerea unui prag valoric, fie de 200.000 de lei, fie de 1.900 lei, echivalentul unui salariul minim pe economie, așa cum a spus ministrul Justiției. Alte propuneri însă vizează redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât să fie dezincriminat.

Sunt peste 30 de amendamente depuse la Codul penal care vizează abuzul în serviciu, asta deși până acum nu a fost luat deloc în discuție de comisia specială.

“Este o chestiune care vă preocupă (pe jurnalişti – n.r.). Pentru noi nu a fost o prioritate şi nu este nici în continuare o prioritate numai articolul 297 (privind abuzul în serviciu – n.r.). Credem că întreg Codul penal trebuie pus în concordanţă cu directivele, cu deciziile Curţii, cu hotărârile CEDO”, a declarat Florin Iordache, săptămâna trecută.

Joia trecută, comisia specială pe care o conduce a început dezbaterile pe Codul penal, după ce Parlamentul a adoptat deja Codul de procedură penală. Acum, senatorii și deputații vor discuta cele mai controversate propuneri.

În planul PSD, comisia specială ar trebui să dea raport tot luni, 2 iulie, urmând să intre la vot în plenul Senatului tot săptămâna aceasta. Camera Deputaților este, însă, forul decizional, dar amintim că inclusiv Liviu Dragnea a anunțat că vrea ca legea să fie adoptată cât mai rapid.

Graba a venit după ce PSD a luat în calcul ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență pentru Codul Penal, însă societatea civilă și mediul juridic au criticat acest lucru.
Sursa:www.libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *