„Academia Infractorilor“, jafuri de milioane de euro. De ce firme celebre, ca Rolex şi Muller, au renunţat la daune

Deşi au trecut mai bine de şapte ani de când „Academia infractorilor“, o grupare specializată în jefuirea magazinelor de lux din mari oraşe europene, ce fusese înfiinţată şi condusă de un interlop celebru din Piatra Neamţ, Marian Adrian Botez, zis „Ţâţă“, a fost destructurată, procesele încă sunt pe rolul instanţelor. 
Parte dintre „studenţi“ şi-au aflat sentinţele definitive, iar alţii abia au fost condamnaţi în primă instanţă. Recent, pe 5 mai 2021, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat şi în ceea ce priveşte daunele ce trebuie achitate, dar acuzaţii au de plătit foarte puţin. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi de Terorism stabiliseră că prejudiciul produs la 26 de magazine de lux este de 8,45 milioane de euro. 
Către două firme, daunele au fost calculate la 1.370.211 euro. Defalcat, pentru celebra marcă Cellini (care comercializează bijuterii şi ceasuri de lux), 18 membri ai grupării, între care şi liderul, Marin Botez. sunt buni de plată cu 761.000 euro, iar altei firme 609.340 de euro. 
Judecătorii au respins o acţiune civilă, iar alte 23 de societăţi cunoscute, între care Rolex sau Franck Muller, au renunţat la pretenţiile împotriva infractorilor români. La pronunţare, magistraţi au păstrat sechestrul asigurator pe bunurile inculpaţilor, terenuri, maşini, o barcă şi sume modice, dar aceasta nu pot acoperi în niciun caz pagubele produse. Cel mai probabil, din acest considerent, părţile civile au renunţat la a mai formula cereri de recuperare a prejudiciilor. 
Decizia din 5 mai 2021 nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. În acelaşi dosar au fost condamnaţi penal o parte din recruţii lui „Ţâţă“, care au fost prinşi mai târziu decât liderul grupării sau alţi membri. Vasilică Popa are de executat 6 ani şi 6 luni de detenţie, Florin Savu – 8 ani şi 8 luni, Ioana Niţă – 4 ani şi 4 luni, Gabriela Tucan – 3 ani şi 8 luni, ani, Doru Ursu – 4 ani şi 9 luni, iar Adolf Gliga – 1 an şi 4 luni. 

Jafuri în Anglia, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria,  Danemarca şi Andora 

Acuzaţiile aduse acestora au fost cele de grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului, tâlhărie calificată, furt calificat şi complicitate la cea din urmă faptă. aceste fapte. Şeful „Academiei Infractorilor“, Marin Botez, a fost condamnat definitiv în martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti hotărând executarea a puţin peste 24 de ani. Tot atunci fuseseră condamnaţi alţi opt inculpaţi din aceeaşi grupare, care au primit sentinţe între 3 ani şi 5 ani şi 7 luni. 
Conform procurorilor DIICOT gruparea a dat lovituri la magazine de bijuterii din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, 27 de tâlhării şi tentative, plus furturi în Andora şi Marea Britanie. „Tâţă“ şi acoliţii lui au recrutat exclusiv persoane din judeţul Neamţ, care erau cazate în case conspirative din din judeţul Ilfov, Bucureşti, Cluj sau Constanţa şi instruite pentru atacurile ce urmau a fi date în străinătate. 
Toţi erau pregătiţi de la o lună până la un an după un regulament militar, cu capitole despre profilul recrutului, pregătirea fizică, psihică, teoretică, practică, ori judecata celor care greşeau. Parte din antrenamente au avut loc în străinătate, la Strasbourg şi Torino, sau  pe litoralul Mării Neagre. Când recruţii erau gata de acţiune, erau duşi în străinătate sub comanda unui „ofiţer“ cu vechime în grupare. Acolo era ales un magazin de lux, era pus la punct planul şi urma atacul. 
De obicei, intrau îmbrăcaţi elegant doi bărbaţi, apoi năvăleau ceilalţi, spărgeau vitrinele şi luau bijuteriile. Plecau în fugă şi ascundeau valorile în locuri prestabilite, cum ar fi gropi în păm’nt. Totul se făcea fără violenţă, iar atacul nu dura mai mult de un minut. Marfa furată ajungea de cele mai multe ori în România, dar şi în alte state, ascunsă în maşini aduse pe platforme, pentru a fi evitate controale amănunţite. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *