Accelerarea inflației. Care sunt cauzele. Explicațiile analiștilor
Accelerarea dinamicii anuale a inflației în ultima lună din 2019, la 4.0%, a fost influențată de declinul producției agricole (cu 4.1% an/an în primele 9 luni), majorarea cotațiilor internaționale la țiței și și deprecierea monedei naționale, arată o analiză Banca Transilvania.
Totodată, prețurile la bunuri alimentare, ce reprezintă 31.87% din coș, au consemnat un avans lunar de 0.84% în decembrie, evidențiindu-se creșterea prețurilor la carne, preparate și conserve din carne, ouă și legume, conserve din legume cu dinamici lună/lună de 1.32%, 2.04%, respectiv 2.56%.
Citește și Rata anuală a inflaţiei, în urcare peste prognoza BNR
„De asemenea, prețurile la mărfuri nealimentare (47.91% din coș) au crescut cu 0.28% lună/lună în decembrie, evoluție determinată de majorarea prețurilor la combustibili, tutun/țigări și energie electrică cu dinamici lunare de 0.37%, 0.57%, respectiv 0.68%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20.22% din coș) au urcat cu 0.12% lună/lună în decembrie, evoluție influențată de continuarea tendinței de depreciere a monedei naționale”, spun analiștii Banca Transilvania.
Dinamica an/an a ratei inflației a accelerat de la 3.77% în noiembrie la 4.04% în decembrie, cel mai ridicat nivel din iulie. În scenariul macroeconomic central al băncii, analiștii BT se așteaptă la decelerarea dinamicii anuale a prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% în 2019 la 2.9% în 2020, urmată de consolidare în jurul nivelului de 3% (3.3% în 2021 și 3.1% în 2022).
sursa:dcbusiness.ro