Acord pe bugetul Capitalei. Detaliile înțelegerii dintre USR – PLUS și primarul Nicușor Dan

„Negociem orice, dar nu negociem principii”, anunțau reprezentanții USR București pe 4 mai, referitor la bugetul Capitalei. Ca orice minune, și această revoluție politică a durat doar trei zile: vineri politicienii de la Salvați România anunță un pre-acord cu Nicușor Dan, chiar dacă bugetul rămâne în continuare umflat „ca pe vremea primarului Gabriela Firea”.

Copreședinții USR PLUS București au anunțat vineri că vor propune Biroului Municipal USR PLUS București aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget. Trei sunt, în opinia lor, principalele argumente ce au generat schimbarea de atitudine:

„1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;

2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;

3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului”, susțin reprezentanții USR București.

Chiar și așa, noul buget s-ar apropia de 6 miliarde lei, cu peste 1 miliard față de nivelul real atins vreodată, fapt recunoscut chir de USR PLUS.

O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate”, susțin reprezentanții USR București.

Aceștia recunosc că actuala coaliție, care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General, nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. O renegociere a angajamentelor de colaborare va avea loc săptămâna viitoare.

Nu negociem principii, ba negociem

Negociem orice, dar nu negociem principii. Motivul pentru care Bucureștiul a ajuns de facto în faliment este minciuna. Practica de a crește cheltuielile la umbra unor venituri fictive. Tot creștem cheltuielile, dar pentru că știm că nu avem loc de ele în buget, mințim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix.

Nu putem accepta practicile pe care le criticam la primarul PSD, Gabriela Firea. La doar 6 luni de la alegerile locale când o criticam pentru un buget chiar mai mic decât cel propus pentru acest an, ni se cere acum votul pentru o minciună”, anunțau liderii USR București pe 4 mai.

Ei arătau că veniturile maxime avute de București vreodată au fost de 4.46 miliarde de lei iar cel mai optimist nivel nu ar depăși 5 miliarde.

Nu putem trăi la nesfârșit pe datorie. Nu putem crește cheltuielile la nesfârșit. Primarul nu cheltuie banii lui, cheltuie banii contribuabilului, luați de stat prin taxe și impozite.

Felul cum așezăm lucrurile acum este felul cum vom guverna patru ani de zile. Dacă alegem să închidem ochii, care mai este diferența între noi și cei care au guvernat dezastruos până acum?”, se întreba USR București la începutul săptămânii.

Trei zile mai târziu se arată dispuși să închidă ochii și să accepte un buget „al minciunii, ca în epoca Firea”, estimat la aproape 6 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *