AEP: A expirat perioada de înregistrare a alegătorilor din afara ţării cu opţiunea votul la secţie

Un număr de 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au fost înregistraţi pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la o secţie de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie, precizează Autoritatea Electorală Permanentă, menţionând că a expirat perioada de înregistrare.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se pot înregistra ca alegători prin corespondenţă până la data de 22 octombrie.

Într-un comunicat transmis marţi, AEP a anunţat că luni, la ora 23,59, a expirat perioada în care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la o secţie de votare la alegerile parlamentare, iar la finalul acestei perioade au fost înregistraţi cu această opţiune un număr de 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

AEP menţionează că pe portalul www.votstrainatate.ro se află statistica pe ţări a solicitărilor de înscriere cu opţiunea pentru votul la secţia de votare, care poate fi accesată la link: https://www.votstrainatate.ro/VotLaSectie/Statistica.

Conform sursei citate, termenul-limită de înregistrare a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării ca alegători prin corespondenţă este data de 22 octombrie, acesta fiind prelungit prin Legea nr. 202/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, informează că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă.

„În condiţiile în care multe state – şi de la nivelul Uniunii Europene, dar şi din afara spaţiului european – vor interzice înfiinţarea de secţii de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât şi în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, a declarat oficialul AEP.

Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu opţiuniunea pentru votul prin corespondenţă sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următorul link: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare cu această opţiune şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, mai precizează AEP, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *